V šoli Franceta Bevka odredili 170 karanten, od tega osmim učiteljem. V nedeljo potrdili 50 okužb s covid-19.

(Foto: EPA)

V Ljubljani za Bežigradom, bo zaradi okužbe s koronavirusom, pouk za otroke predmetne stopnje in za četrtošolce ta teden potekal na daljavo. Ravnateljica osnovne šole Franceta Bevka, Barbara Kampjut, je pojasnila, da so imeli smolo. Okužena učiteljica namreč poučuje kar nekaj razredov. Okužbo so potrdili tudi pri dveh učencih te šole.  

Ker učiteljica poučuje veliko razredov, je prišlo do 170 rizičnih stikov. Za njih je NIJZ odredil karanteno, v karanteni pa bo tudi osem učiteljev. Ker gre za polovico učencev, na šoli trenutno poteka pouk le za učence prvega triletja in obeh oddelkov petega razreda. Za ostale učence pa pouk poteka na daljavo. Po tem tednu se za večino učencev karantena že zaključi, tako da se bo potem pouk, če bo vse po sreči, nadaljeval normalno.

Po neuradnih informacijah, naj bi prišlo do tako velikega števila okužb zato, ker učiteljica ni dosledno uporabljala maske. Ravnateljica Kampjut to sicer zanika in poudarja, da so do zdaj učitelji v razredu lahko sneli masko, če so bili od učencev oddaljeni vsaj dva metra.

Okuženi tudi v vrtcih
Po podatkih ministrstva za izobraževanje je bilo v četrtek s covid-19 okuženih devet zaposlenih v vrtcih, 46 zaposlenih v osnovnih in sedem v srednjih šolah. Okužen je bil tudi en otrok v vrtcu, 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev. Župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen je na Facebooku zapisal, da gre v karanteno oddelek Vrtca Solzice. Tam so v nedeljo potrdili okužbo z novim koronavirusom pri strokovni delavki. Do 24. septembra bo tako v karanteni vseh 20 otrok in trije zaposleni. Okužbo so zabeležili tudi v ljubljanskem vrtcu Pedenjped, v karanteno je odšlo 18 otrok iz skupine okuženega ter oba vzgojitelja.

Število okužb v nedeljo
V nedeljo so v Sloveniji opravili 984 testov in potrdili 50 okužb. V bolnišnicah se zdravi 70 bolnikov s covidom-19, štirinajst jih rabi intenzivno zdravljenje. S pomočjo ventilatorja diha 12 bolnikov. V državi imamo trenutno 1280 aktivnih okužb. Doslej je umrlo 142 bolnikov s covidom-19, je objavila vlada na Twitterju.

Sara Bertoncelj