fbpx

Vlada pripravila okvire za uvedbo aplikacije, ki spremlja stike z okuženimi in nadzira spoštovanje karantene

Foto: Pixabay

Zadnje dni smo priča vse večjem porastu okužb z novim koronavirusom, ki pa so bolj kot ne uvožene, zato se je vlada odločila, da bo v okviru protikoronskih ukrepov pripravila pravne okvire za uvedbo nove mobilne aplikacije, s katero bodo lahko spremljali stike z okuženimi osebami in nadzorovali odrejene karantene. Z namestitvijo okuženih na enem mestu, bi se tako lahko izognili ponovni uvedbi strogih ukrepov, čemur smo bili priča v preteklosti, je v današnji izjavi za javnost dejal minister Janez Cigler Kralj.

Z novimi ukrepi se strinja tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, saj pravi da bi se lahko izognili dodatnim zaostritvam ukrepov in še dodaja: “Spremljamo aplikacije, ki bi bile za nas sprejemljive in so na prostovoljni osnovi. Kot primerne ocenjujemo tiste, ki jih uporabljajo v Italiji, morda še nekoliko bolj v Nemčiji.” Vsi tisti, ki bi imeli nameščeno mobilno aplikacijo, bi tako bili opozorjeni, če bi bili v stiku z okuženo osebo.

Potrebno je še poudariti, da bi bili vsi podatki uporabnikov popolnoma anonimni in bodo zagotavljali ustrezno varnost. Večja kot bo uporaba same aplikacije, večja bo njena smiselnost še poudarja Gantar in ocenjuje: “Mislim, da bo potrebna določena promocija, predvsem pa natančna predstavitev stališča glede varovanja osebnih podatkov.”

Minister za zdravje Tomaž Gantar (Foto: STA)

Po podatkih ministrstva za zdravje, je zaradi odprtih meja bilo izrečenih kar 2700 karanten posameznikov, ki jih bodo nadzorovali zdravstveni inšpektorji. Kot še dodaja Gantar, so zaradi epidemije inšpektorji imeli ogromno dela zaradi katerega so se soočali z nekaterimi omejitvami, sedaj pa bodo dali nadzoru veliko večjo pozornost. Delo inšpektorata bi tako lahko aplikacija olajšala delo, saj bi vsem tistim, ki bi jim bila odrejena karantena, tudi obvezna uporaba aplikacije in še dodaja, da se bodo o tem še pogovarjali.

Poleg postavitve samega okvira za uvedbo omenjene aplikacije v noveli tretjega protikoronskega paketa, si želijo na vladi tudi poenostaviti postopek vročanja odločb o odrejeni karanteni preko elektronske pošte in ne več osebno.

Poleg novice o aplikaciji je potrebno poudariti, da v veljavo stopa tudi ponoven takojšnji ukrep o nošenju mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih, kot so med drugim trgovine, pošte in v javnem prevozu. Zaradi slabe epidemiološke slike, so z današnjim dnem na seznam rdečih držav uvrstili še Albanijo, Portugalsko, Črno goro in Luksemburg za katere bo ob vstopu v Slovenijo odrejena obvezna 14-dnevna karantena.

Sara Kovač