fbpx

Zakaj je pomembno testiranje pred smučanjem: Odkrili kar sedem okuženih!

Foto: epa

“V skladu z odlokom se je na enem od večjih smučišč čez vikend testiralo 600 smučarjev. Sedem je bilo pozitivnih. Testiranje kot pogoj za uporabo žičniških naprav je torej smiselno in zagotavlja varno smuko,” je opozoril minister za infrastrukturo dr. Jernej Vrtovec.

Večja žarišča izbruha koronavirusa v Italiji in Avstriji so bila v prvem valu zimska središča v obeh državah. Avstrijsko zimsko središče Ischgl je veljal za eno hujših žarišč izbruha koronavirusa v Evropi, saj je bila ravno takrat zimska sezona na vrhuncu. Kraj je bil poln turistov z vseh delov sveta. Virus se je zelo hitro razširil, a ne glede na ukrepe pristojnih oblasti so bili deležni kritik, da so ukrepale prepozno. Avstrijsko tožilstvo je med drugim vložilo obtožnico proti odgovornim v Ischglu.

Lastnik smučišča na Krvavcu, lastnik podjetja RTC Krvavec Janez Janša se je požvižgal na vse ukrepe, ki jih je sprejela sedanja vlada glede smučišč. Nekaj dni kasneje se je tudi sam Janša okužil s koronavirusom in je potreboval bolnišnično oskrbo v bolnišnici Golnik. Na smučišču Krvavec so decembra kljub prepovedi obratovanja žičniških naprav te zagnali. Inšpektorji so na smučišču posredovali dva dni zaporedoma, ga zaprli in Janši izdali kazen.

Obvezno testiranje preprečuje lanskoletne tragedije iz zimskih središč v Italiji in Avstriji
Obvezno testiranje kot pogoj za uporabo žičničarskih naprav izgleda sedaj najbolj smiselni ukrep, da lahko smučišča po Sloveniji obratujejo. Vlada Republike Slovenije je sprejela, da lahko od 1. januarja obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljalec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki za smučišče.

Če upravljalec iz objektivnih razlogov ne more zagotoviti hitrega testiranja, uporabo žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoli le osebam z negativnim testom na covid-19. Ta mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur, piše v odloku. Uporaba se dovoli tudi otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Omenjene omejitve ne veljajo v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja.

Negativen test predstavlja pogoj za smučanje
Pogoj za smučanje je negativen test, ki mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Negativen test pa ni pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem.

Policisti pozivajo smučarje in ostale obiskovalce k upoštevanju vseh priporočil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zaradi pričakovane gneče na cestah in parkiriščih v smučarskih središčih svetujejo previdnost in strpnost. Spomnili so še, da je športna rekreacija dovoljena le v regijah, kjer prebivajo.

Zaradi sprejetih ukrepov so lahko odkrili pozitivne osebe na koronavirus. V primeru, da bi to vedeli lani v Italiji, bi se lahko najhujši zdravstveni krizi sodobnega časa izognili. A takrat ni nihče vedel. Slovenija sprejema večinoma podobne ukrepe kot drugod v bližnjih državah in drugih evropskih državah, ki imajo razvit zimski turizem. Zato se testirajte in uživajte v zimskih radostih na belih strminah po Sloveniji.

Luka Perš