Zaloge krvi so se znašle na spodnjih mejah! Darujejo lahko tudi prebolevniki in cepljeni!

Foto: STA

V času, ko slovenski zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje, so se zaloge krvi znašle na spodnjih mejah, opozarjajo na zavodu za transfuzijsko medicino. To seveda ne čudi, saj se potrebe po krvi povečujejo. 

Vsakdo lahko kri daruje štiri tedne po tem, ko preboli covid-19, cepljeni pa že dan po cepljenju. Na Zavodu za transfuzijsko medicino prosijo vse krvodajalce, da naj se prijavijo na odvzem krvi (se dogovorijo glede dneva in ure prihoda) ali se še naprej odzivajo na vabila na odvzem krvi. Vse potrebne kontakte in informacije je mogoče najti na njihovi uradni spletni strani.

Bolniki potrebujejo kri tudi v času epidemije. Na zavodu po poročanju STA navajajo, da so imeli le v prvem epidemičnem valu znižane potrebe po krvi, nato pa so bile le nekoliko nižje kot sicer. Transfuzijska služba je morala skupaj z Rdečim križem poskrbeti za prilagoditev in spremembo odvzemov krvi in organizacije krvodajalskih akcij.

Foto: STA

V luči varovanja zdravja tako zaposlenih kot krvodajalcev, so uvedli več zaščitnih ukrepov. Med slednjimi je bilo najbolj zahtevno telefonsko naročanje krvodajalcev na odvzem, ob enem pa preverjanje ustreznosti darovalca za darovanje krvi. Čeprav je bilo manj prijavljenih krvodajalcev, je bilo število odvzemov krvi le nekoliko manjše kot leto prej. Vsi, ki so preboleli covid-19, lahko čez štiri tedne darujejo kri, prav tako pa lahko kri darujejo tudi tisti, ki so se cepili z najpogosteje uporabljenimi cepivi v Sloveniji – Pfizer in BioNTech, Moderna in AstraZeneca. 24ur po cepljenju je darovanje mogoče, če na račun cepljenja ni prišlo do kakšnih nezaželenih učinkov.

Nina Žoher