fbpx

Zdravstveni zavod Zdravje ima več testirnih točk na območju Ljubljane

Slika je simbolična (foto: sta)

Kljub temu, da je Ljubljana prestolnica, ima Zdravstveni dom Ljubljana le eno točko za PCR-testiranje. Na račun neprimerne organizacije ZD Ljubljana je v okolici parkirišča P+R Stanežiče vse od ponedeljka naprej vladala nepopisna gneča. Medtem ko je ministrstvo za zdravje ZD Ljubljana pozvalo, da naj odpre vsaj dve testirni točki, je na mestu, da opozorimo, da PCR-testiranje sicer izvaja tudi Zdravstveni zavod Zdravje.

Konkretno v Ljubljani Zdravstveni zavod Zdravje testiranje izvaja v Tivoliju, na Kongresnem trgu, prav tako pa tudi pri Medicinskem centru Ljubljana, Hoferju na Celovški ter na Chengujski. Iz spodnje razpredelnice pa so vidni tudi preostali podatki.

Vir: Zdravstveni zavod Zdravje

Razen pri rizičnih skupinah PCR-testiranje le še za potrjevanje pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta
Ker število okužb strmo narašča, se je ministrstvo za zdravje odločilo za spremembo protokola testiranja. Kot so zatrdili, je namen spremembe protokola v tem, da se kljub strmo naraščajočim okužbam zagotovi vzdržen sistem v laboratoriju, ki zagotavlja prednostno dostopnost do teh preiskav za vse hospitalizirane bolnike in bolnike, ki imajo zdravstvene težave in ki potencialno zahtevajo hospitalizacijo.

Glede na novi protokol bodo osebe z respiratornimi boleznimi razdeljene v dve skupini:
  • prva skupina so kronični bolniki, ljudje z imunsko pomanjkljivostjo, nosečnice in otroci, ki naj obvestijo osebnega zdravnika, ta pa jih bo naročil na PCR-test,
  • druga skupina mora najprej na hitri test. Osebe s simptomi in negativnim hitrim testom bodo v samoosamitvi tri dni. Če bodo simptomi izzveneli, je mogoče reči, da oseba ni pozitivna na novi koronavirus.

Če pa se bodo zdravstvene težave nadaljevale, naj oboleli obvesti zdravnika, da mu omogoči PCR-test. Če bo PCR-test pozitiven, naj se oseba osami za deset dni in pridobi QR-kodo. Rezultati bodo zaradi povečanega števila PCR-testov znani najpozneje v 48 urah. Vsi morajo na izvid čakati v osamitvi.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Kljub temu, da se hospitaliziranim in osebam z zdravstvenimi težavami sodeč po novem protokolu daje prednost pri testiranju, bodo samoplačniški PCR-testi možni pri zasebnikih. Za STA so pri Zdravstvenem zavodu Zdravje potrdili, da je pri njih plačljiv odvzem brisa za PCR-testiranje mogoč. Tovrstne brise se pošilja naprej v laboratorij Klinike Golnik. Iz njihove spletne strani je razvidno, da odvzem brisa za PCR-testiranje stane 85 evrov. Osebam s pozitivnim rezultatom hitrega antigenskega testa ali samotesta pa omogočajo brezplačen odvzem brisa za PCR-testiranje, tako kot tudi izvajalci testiranja v mreži javnega zdravstva. Tudi največja laboratorija, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), bosta po besedah ministra Janeza Poklukarja po svojih najboljših močeh izvajala samoplačniške teste.

Nina Žoher