Znani so izsledki policijske preiskave odpadnega blata v Hočah!

Foto: Posnetek zaslona

V zvezi z nelegalno odloženim blatom na območju Pivole so kriminalisti policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana te dni opravili 18 hišnih preiskav, v katerih so pridržali šest oseb, smo poročali že včeraj. 

Več podrobnosti je danes predstavil vodja kriminalistične policije PU Maribor Beno Meglič. Potrdil je, da gre za šest osumljenih z območja Celja in Ljubljane, ki so jim včeraj tudi odvzeli prostost. Kazensko ovadbo so podali tudi zoper dve pravni osebi. Dve osebi sta bili medtem že izpuščeni, štiri pa čaka zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom. Grozi jim kazen do 8 let zapora.

Kriminalisti so dejali, da gre za dehidrirano blato, ki vsebuje težke kovine, ugotovili so tudi prisotnost bakterije salmonela. Gre za škodljive posledice za okolje, je potrdil Meglič. Kot so ugotovili, osumljeni niso niso spoštovali pogodbe, ki je bila sklenjena z najemnikom in tako na nelegalen način odložili blato. “Vodila jih je izključno koristoljubnost. Od najemnika so 3. junija prevzeli devet tovorov, v skupni teži 190 ton, prepeljalli so jih z dvema tovornjakoma. Pri tem je sodeloval tudi 36-letnik z območja Maribora, ki je pokazal lokacijo in za to prejel plačilo. Odpadki so povzročili onesnaženost pitne vode in škodo v naravi,” je povedal Meglič. Kolikšno proti premoženjsko korist so si pridobili, še ni znano, navajajo Slovenske novice.

Foto: Direkcija RS za vode

Po neuradnih informacijah naj bi pridržali štiri voznike tovornjakov ter direktorja dveh podjetij, ki naj bi bili odgovorni za prevoz odpadnega blata. Šlo naj bi tudi za dobro organizirano dejavnost, ki je trajala dalj časa. S tovornjaki naj bi odpadno blato odvažali na odročne kraje, tako za več ton tega blata ni zabeleženo, kje je končalo.

E-Maribor