Lov na kavaški klan se nadaljuje: Vodjo slovenske celice so vklenili v Turčiji

Datum:

Policisti v Turčiji so kot glavnega organizatorja umora Jovana Vukotića, šefa kavaškemu sovražnega škaljarskega klana, aretirali Črnogorca Milana Vujotića. Prav pod njegovim nadzorom naj bi slovensko celico klana, ki jo obtožnica bremeni trgovanja z drogami, vodila Domžalčan Klemen Kadivec ter Črnogorec Filip Vrzić, poroča Delo. Spomnimo, da je naš pravosodni sistem v zvezi z omenjenim primerom dokazal, da je popolnoma nefunkcionalen ali celo hudo korumpiran, sploh če omenimo, da je bila pred časom z državnega tožilstva umaknjena tožilka, ki je nasilnežem izdaja zaupne informacije.

Milan Vujotić iz Podgorice, ki so ga v Turčiji prijeli zaradi suma, da je eden od organizatorjev likvidacije vodje škaljarskega klana Jovana Vukotića. 8. septembra je uporabljal kodno ime “amiko”, aretirali pa so ga v akciji turške policije v luksuzni vili, najeti na tuje ime, v soseski Maltepe. Po poročanju turških medijev je bil na Interpolovem rdečem seznamu, od leta 2018 pa naj bi prek Filipa Vrzića, svojega človeka v Sloveniji, zbral okoli šestdeset ljudi, s katerimi je pretihotapil najmanj 790 kilogramov kokaina, več kot dve toni marihuane, 96 kilogramov hašiša, 10 kilogramov heroina, orožje, a tudi, da je nezakonito iz Španije v Beograd nakazal 5,6 milijona evrov gotovine, ki so jo “oprali”.

Vujotić naj bi uporabljal kodno ime “amiko”, turški mediji pa so objavili tudi fotografijo Milana Vujotića, na kateri je razvidno, da je popolnoma spremenil osebni opis, si pustil brado in lase v primerjavi s preteklo fotografijo, ki jo je objavilo srbsko ministrstvo za notranje zadeve.

Vujotić si je popolnoma spremenil osebni opis, si pustil brado in lase v primerjavi s preteklo fotografijo, ki jo je objavilo srbsko ministrstvo za notranje zadeve (Foto: Facebok)

Ali kavaški klan ohranja svoj vpliv v pravosodnem sistemu?
Ob tako nevarni hudelski združbi, ki je delovala tudi v Sloveniji, je potrebno izpostaviti skrajno disfunkcionalnost slovenskega sodstva, ki tega ne da le ne zna preganjati, v državnem tožilstvu so se celo inflitrirali ovaduhi. Slovenski pravosodni sistem je ravno v omenjenem primeru spet dokazal svojo nesposobnost ali kar sistemsko korupcijo. Na prostosti se je še nedavno skoraj znašel Blaž Kadivec, ubežnik t. i. kavaškega klana, ki slovi po svoji brutalni nasilnosti, ker ga je sodnica enostavno pozabila pravi čas zaslišati. V primeru, da ne gre za nesposobnost, pa gre gotovo za hud sum korupcije. Pred tem pa so z državnega specializiranega tožilstva morali umakniti tožilko, ki je nasilnim prekupčevalcem drog izdajala zaupne informacije.

Blaž Kadivec (Foto: Socialna omrežja)

Da je v slovenskem pravosodnem sistemu več kot očitna sistemska korupcija v korist klasičnega kriminala mednarodnih razsežnosti, dokazuje dejstvo, da ima brutalna zloglasna kriminalna združba kavaški klan očitno še vedno velik vpliv na slovenski pravosodni sistem. Potem ko je bilo razkrito, da je uslužbenka specializiranega državnega tožilstva članom klana posredovala informacije, so omenjenga ubežnika in vodjo slovenske celice kavaškega klana na sodišču “pozabili” zaslišati in s tem tvegali njegovo izpustitev. Na mestu je vprašanje, kako lahko pozabiš zaslišati enega od članov najodmevnejše zloglasne združbe razen iz koristoljubnih razlogov oziroma absolutne nesposobnosti.

Klemen Kadivec (Foto: posnetek zaslona, Pressreader)

Vujotić je prevzel večino nalog v zvezi z organizacijo tihotapljenja mamil, v obtožnici pa naj bi bili domnevni člani slovenske celice kavaškega klana bremenjeni hierarhično organiziranega kriminala, v katerem so kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, 30 litrov amfetaminske baze, deset kilogramov heroina, 96 kilogramov hašiša in druge droge. Drogo so nato prepeljali v Slovenijo in jo prodajali naprej. Obtožnica je dolga skoraj 500 strani in je nedavno postala pravnomočna. Obtoženi so Klemen KadivecSlađan PetrovićDanijel MišljenovićStojan BabićElvis KolenovićDejan Marijanović, Slađan Karimović, Dalibor Kožulj, Nenad Tabaković, Darko Vukojević, Darkom Poraščanin, Mario Budimir, Radenko Vučenović, Slavko Tešić, Dragan Todorović, Dejan Pejovski, Marko Radoman, Drejc Kovač, Blaž Kadivec, Alen Bajc in Ivica Stojski, navaja časnik Delo.

Časnik navaja, da čeprav naj bi bil zdaj aretirani Vujotić šef slovenske celice Kavčanov, ki je skrbel za to, da denar od prodane droge iz Slovenije prispe do šefov združbe na Balkan, pa ga v obtožnici proti slovenskim članom klana ne najdemo. V tej zadevi je bilo sprva osumljenih 64 ljudi, a je tožilec specializiranega tožilstva Jože Levašič na ljubljanskem okrožnem sodišču vložil obtožnico zoper 21 obtoženih.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...