Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Datum:

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod Golobovo vlado, za katero se zdi, da je bolj naklonjena migrantom kot Slovencem. Poleg zaskrbljujočega porasta kriminala in več primerov posilstev so migracije vse večje breme tudi za državno blagajno in s tem za davkoplačevalce.

                   

Lansko leto je policija obravnavala kar 58.193 nezakonitih prehodov meje, kar je bilo za 84,1 odstotka več kot leto poprej. Do konca letošnjega januarja pa je bilo obravnavanih že 3.430 nezakonitih vstopov na območje Republike Slovenije, medtem ko jih je bilo v tem obdobju pred enim letom 2.573.

Med ilegalci prevladujejo Sirijci, Maročani in Afganistanci. Glede na naraščajoče število migrantov in na napovedi Golobove vlade, da bo letos sprejemala nove migrante tudi v sklopu novega pakta za azil in migracije, ki se pripravlja v Evropski uniji, se moramo poleg stanja varnosti vprašati tudi, koliko nas pravzaprav stane ta človekoljubnost naše vlade. Koliko slovenskega davkoplačevalca stanejo migranti, ki jim je pri nas dodeljen azil?

5.000 evrov na leto za vsakega migranta

Po podatkih Urada za oskrbo in integracijo migrantov plačujemo davkoplačevalci za oskrbo vsakega azilanta, ki vključuje tudi sorazmerne stroške nastanitve, prehrano, obleko, obutev in higienske potrebščine, 14,21 evra na dan. Torej stane Slovenijo vsak migrant, ki prejme pri nas azil, približno 420 ali 440 evrov na mesec, kar pomeni, da nas stane vsak posamezni azilant kar 5.000 evrov na leto. Seveda pa gre pri tem samo za osnovne stroške, ki ne vključujejo različnih integracijskih in jezikovnih tečajev. Tudi glede tečajev jezika smo se pozanimali pri omenjenem uradu in ugotovili, da so se v tem letu cene močno zvišale.

Foto: Freepik

Tudi do 369.600 evrov za tečaj slovenskega jezika

Lansko leto so se za tujce z mednarodno zaščito izvajali tečaji slovenskega jezika, ki so jih določale pogodbe iz leta 2021. Za uro tečaja je bilo treba odšteti 20,80 evra ali 22,85 evra, odvisno od kraja storitve. Ker pa je pogodba potekla, je bila lani sklenjena nova pogodba, po kateri je treba na uro odšteti tudi do 77 evrov, brez DDV. Cena je tako kar za trikrat poskočila. V letošnjem letu se bo tako izvajal za azilante tečaj slovenskega jezika za 56 evrov, 57 evrov in 77 evrov na uro, odvisno od kraja izvajanja. Ena skupina tečajnikov šteje največ 12 udeležencev, vsak tujec s priznano mednarodno zaščito, ki je z uradom sklenil pogodbo, pa ima pravico do 400-urnega tečaja slovenskega jezika. To pomeni, da lahko stane davkoplačevalce vsak tečajnik lahko tudi do 30.800 evrov, skupina pa kar 369.600 evrov. V najcenejšem primeru, če stane ura tečaja za posameznika 56 evrov, pa stane 22.400 za posameznega tečajnika in 268.800 za skupino.

Slika je simbolična. (Foto: STA)

A. S.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...