Tožilstva v BiH imajo polne roke dela s kupljenimi diplomami: Celo minister brez veljavne diplome!

Datum:

“Že dolgo je znano, da je v BiH zelo enostavno pridobiti diplomo,” pišejo bosanski mediji. Zgodba, kako je novinarka v 17 dneh kupila diplomo medicinske šole, pa je pred dvema letoma odprla Pandorino skrinjo izobraževalnega sistema v Bosni in Hercegovini. Medtem ko večina obsoja na takšen način pridobljene diplome, pa te diplome večinoma izkoriščajo tisti, ki se kasneje zaposlijo v zahodnoevropskih državah, še pišejo.

Pred dvema letoma je namreč novinarka Azra Omerović v preiskovanju te teme želela dokazati, kako lahko je v BiH pridobiti diplomo. “Diplomirala” je le v dveh tednih za 1250 evrov in tako “zaključila” srednjo medicinsko šolo, ki traja dve leti. Po tem, ko je BIH pretresla afera ponarejenih diplom, je Kenan Vehabović, sekretar skupne parlamentarne službe Parlamenta Bosne in Hercegovine zahteval, da se preverijo vse diplome v parlamentu, takrat pa se je pojavila težava.

Bosanski mediji o kupljenih diplomah

Izogibanje s podobni manevri kot pri nas
Direktor agencije za zaščito podatkov je dejal, da se s tem krši pravna varnost in da mora zato obstajati zakonska podlaga. Poslanec Nebojša Vukanović pa je takrat razkril, da so celo med ministri tisti, ki nimajo veljavne diplome. “Videli smo, da minister Petar Đokić ni diplomiral. Trdil je, da je leta 1991 diplomiral na Ekonomski fakulteti v Beogradu, Ekonomska fakulteta pa je potrdila, da Đokić ni na tem seznamu.” Tudi vrhovni sodnik Branko Masleša se nenavadno izogiba temu, da bi pokazal diplomo. Spomnimo, da je vrhovno sodišče v njegovem imenu zapisalo, da je vprašanje obstoja diplom sodnikov odveč in da bo vrhovni sodnik zaradi poročanja medijev vložil tožbo. Prav tako ga ni na seznamu diplomiranih leta 1975 na Pravni fakulteti Sarajevo.

Ministrstvo za izobraževanje v BiH preverjalo verodostojnost več kot 7000 diplom
Lani pa so v Unsko-sanskem kantonu, na zahodu Bosne in Hercegovine, razkrili, da je več kot 100 oseb različnih poklicev kupilo svoje diplome. To so za medij Radio Svobodna Evropa potrdili tudi na tožilstvu. Po tej ugotovitvi je tožilstvo vložilo obtožnice zoper tri osebe, proti 72 osebam pa je bila leta 2020 potekala preiskava zaradi kaznivih dejanj kaznivih dejanj organiziranega kriminala v zvezi z zlorabo položaja ali pooblastil, prejemanjem daril ali drugih oblik koristi, ponarejanjem listin, pravi tožilstvo. Istočasno pa je ministrstvo za izobraževanje preverjalo okoli 7000 diplom iz cele BiH. Tožilstvo unsko-sanskega kantona je poleg tega lani odprlo še dve zadevi v zvezi z nakupom in prodajanjem diplom. “Najpogostejša situacija je, da se ni izvajalo prakse, ko gre za različne poklice, tudi zdravstvene”. Iz ministrstva za izobraževanje so za bosanske medije tudi sporočili, da so do 2020 iz tega naslova razveljavili že 30 diplom. “S temi diplomami smo nesporno ugotovili, da gre za prodajo diplom, in ne za izobraževanje.

Revizije diplom v javnem sektorju potekajo tudi v Osrednjebosanskem kantonu
Konec leta 2019 se je tudi v Osrednjebosanskem kantonu začela revizija diplom zaposlenih v javnem sektorju. Po besedah ​​ministra za šolstvo tega kantona Bojana Domića je ta proces upočasnila pandemija koronavirusa. Domić trdi, da težave povzročajo zahteve nekaterih visokošolskih zavodov, ki zahtevajo plačilo za podatke o podeljenih diplomah. “Univerza v Mostarju ne želi posredovati informacij o diplomantu, razen če jim plačamo 100 mark (50 evrov) na diplomanta,” pravi Domić in dodaja, da upa, da bo postopek revizije diplome kmalu končan.

Iz vsega napisanega vidimo, da imajo v Bosni in Hercegovini velike težave s ponarejenimi diplomami, kdaj pa se bo razkrila resnica manjkajoče diplome Masleše, pa je le vprašanje časa.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...