Lulina policija preiskala Bolsonarov dom in aretirala glavnega pomočnika

Datum:

Brazilska policija je v sredo zjutraj preiskala dom nekdanjega predsednika Jaira Bolsonara v prestolnici Brasília. Oblasti ga obtožujejo, da je ponaredil dokumente o cepljenju za potovanje v Združene države. Obenem je pridržala podpolkovnika Maura Cida, enega Bolsonarovih najbližjih pomočnikov. Aktualni predsednik Silvo da Lula se je na preiskave in aretacije odzval s privoščljivostjo in cinizmom. 

Brazilska policija je vdrla na dom bivšega predsednika Jaira Bolsonara in ga preiskala. Ob tej priložnosti je aretirala tudi enega izmed Bolsonarovih najbližjih pomočnikov Maura Cida, poleg nekdanjega vojaškega majorja Ailtona Gonçalvesa Moraesa Barrosa, in še nekatere Bolsonarove sodelavce. Cid je bil sicer med aretacijo na Bolsonarovem domu. Oblasti so ob tem navedle, da je v Riu de Janeiru in glavnem mestu države potekalo več aretacij, poroča Breitbart

Lokalna sodišča so v zadevi izdala 17 nalogov za preiskavo in zaseg ter šest nalogov za preventivni pripor. Organi so zasegli Bolsonarov mobilni telefon, vendar pa nekdanji predsednik ni bil predmet naloga za aretacijo. Po prvotnih poročilih naj bi oblasti zasegle tudi mobilni telefon njegove žene Michelle Bolsonaro, vendar pa je naknadno sporočila, da je telefon obdržala. Policijske racije so bile odgovor na obtožbe, da so Bolsonaro, njegova žena Michelle in njuna 12-letna hčerka Laura pridobili lažno dokumentacijo o cepljenju. 

V njej naj bi pisalo, da so prejeli odmerke originalnega monovalentnega cepiva Pfizer Wuhan proti koronavirusu, ki ni več odobreno za uporabo v ZDA.

Cida in njegovo družino prav tako obtožujejo, da so popravljali register brazilskega ministrstva za zdravje, da bi bilo zabeleženo, kot da so cepljeni. Znano je, da Bolsonaro odkrito nasprotuje zahtevam za obvezno cepljenje proti koronavirusu. Izjavil je, da ne bo nikdar prejel odmerka cepiva proti koronavirusu. Preiskovalci trdijo, da so se lažne informacije o cepljenju, ki se nanašajo na vpletene, pojavile na strežnikih brazilskega ministrstva za zdravje 21. decembra, malce preden je Bolsonaro odpotoval, ter bile odstranjene s strežnikov šest dni pozneje, torej 27. decembra.

Silvo da Lula se je odzval s posmehom
Bolsonaro je v ZDA odpotoval 28. decembra, vsi aretirani pa so ga spremljali. Bolsonaro je kmalu po policijski akciji izjavil, da je bil “presenečen”. Vse obtožbe je zanikal in ponovil, da se on in njegova hčerka ne bosta nikdar cepila proti koronavirusu. Rekel je še, da nikdar in nikjer ni bil pozvan, da predoči potrdilo o cepljenju. Edina, ki se je dala cepiti, je bila njegova žena. Brazilski poslanec Valdemar Costa Neto, vodja Bolsonarove Liberalne stranke, je nekdanjega predsednika vzel v bran, rekoč, da je “korektna oseba z integriteto, ki je izboljšal državo in vedno poskušal slediti zakonu”. Levičarski predsednik Lula da Silva pa se je med racijo odzval s cinizmom: “Dobro jutro in veselo sredo!” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...