[Video] 700 za boj sposobnih migrantov čaka v Bihaću, edini cilj jim je, da prodrejo v Evropo!

Datum:

Pred kratkim je ekipa Nova24TV obiskala migrantsko taborišče Vučjak nedaleč od Bihaća, kjer 700 za boj sposobnih čaka na prvo priložnost, da prodrejo v Evropo. Migranti, ki se nahajajo v tem taborišču, so bili umaknjeni z ulic Bihaća, tam so med drugim povzročali pretepe in kradli v trgovinah. V oddaji Aktualno sta se v studiu voditeljici Scheicherjevi pridružila raziskovalni novinar Svetina in poslanec Grims, ki sta komentirala dogajanje.

                   

Ekipa Nova24TV je obiskala Vučjak, najbolj zloglasno izmed migrantskih taborišč v Bosni in Hercegovini, ki se nahaja približno deset kilometrov od Bihaća. Gre za migrante, ki večinoma prihajajo iz Pakistana, Afganistana, Alžirije in Bangladeša, med njimi pa so po pojasnilih tamkajšnjega notranjega ministrstva tudi takšni, ki bežijo pred roko pravice ali pa so delovali v okviru teroristične skupine Islamska država. V tem taborišču se nahajajo izključno moški od poznih najstniških let pa do zgodnjih štiridesetih let.

Identiteto migrantov je nemogoče določiti, 99 jih nima identifikacijskih dokumentov
Identiteto posameznih migrantov je nemogoče zagotovo potrditi, saj jih 99 odstotkov ne predloži nikakršnih osebnih dokumentov. Njihov namen je prodreti v Evropo, mnogi od njih so to že neuspešno poskušali in so bili vrnjeni nazaj v Bosno in Hercegovino. Migranti v taborišču sicer bivajo v dokaj slabih razmerah, a velja poudariti, da so zelo dobro založeni s cigaretami prestižnih blagovnih znamk in najrazličnejšimi energijskimi pijačami.

Migranti so dobro založeni z najrazličnejšimi osvežilnimi pijačami in s cigaretami priznanih blagovnih znamk (Foto: posnetek zaslona)

Pakistanec novinarjem Nova24TV razkril načrt, kako bo prodrl v Evropo
Novinarsko ekipo je ogovoril 23-letni Pakistanec, ki je zunaj pred ogrado kadil. Pravi, da je že bil v Vučjaku, kamor so ga pripeljali bosanski policisti, potem ko so jim ga vrnili Hrvati. “Enkrat sem že bil v Sloveniji, pa me je slovenska policija vrnila na Hrvaško, Hrvaška pa v Bosno. In spet sem v tem usranem kampu,” benti Pakistanec in potem vendarle prizna, da ni tako “usran”, če ga primerja s šotoriščem v Vučjaku. “Toda tukaj sem že šest ali sedem mesecev. Pred dvema mesecema sem si poškodoval stopalo, bil sem celo na vozičku, zdaj, ko sem se pozdravil, nimam izbire, grem v Slovenijo,” se razgovori. Novinar ga je vprašal o tem, kako bo šel v Slovenijo, pa pravi, da verjetno z avtom, ker pozna lokacijo, kje se mora peljati. A da ne bo on za volanom.

Tihotapci so zelo dobro organizirani tudi v Sloveniji in na Hrvaškem. Pomagajo jim nevladniki. Informacije iz prve roke, od migranta, ki čaka na prevoz. (Foto: L. S.)

V Italiji jih čaka organizirana tihotapska združba
“Imamo človeka v Italiji, ki je naš vodja, je Pakistanec, ki nam pomaga, sporočil nam bo lokacijo, kje se nahaja avto. Strpali nas bodo v avto in odpeljali proti Sloveniji,” nam je pomežiknil. Seveda me zanima, kako se nameravajo izogniti policiji, glede na to, da je poskušal v Slovenijo priti že 15-krat, a mu je doslej uspelo le enkrat. “Izognili se bomo policiji. Gremo po skriti poti. Goljufali bomo. Policisti so super pametni, toda tihotapci so še pametnejši od njih,” nam pove fant, ki je bojda namenjen v Francijo. Pravi, da bodo tam prijatelji poskrbeli zanj. Tam se bo tudi stopalo do konca pozdravilo, je prepričan. Stopalo je zlomil, ker je bil tako izčrpan, da je hodil miže. “Prijatelj mi je pomagal, da me je ujela hrvaška policija. Hrvaška policija mi ni pomagala, niso mi nudili prve pomoči, šele Bosanci so mi jo. Do Bosne sem v spremstvu Hrvatov hodil po riti. Ali veste kaj to pomeni? Hodil sem po riti in z rokami. Dve uri. To potovanje je nagravžno potovanje mojega življenja!”

V najnovejšem kampu v Bihaću je nameščenih približno 700 migrantov (Foto: posnetek zaslona)

Pomagajo jim nevladne organizacije, ki jih financiramo z davkoplačevalskim denarjem
Pakistanec, čeprav na začetku zelo sumničav, je bil z vsakim vprašanjem bolj zgovoren in odprt. Zdaj razlaga že o tem, da ima dobre kontakte pri tihotapcih, zato je prepričan, da bo tokrat res prišel v Slovenijo. “Gledamo vremensko napoved za pot, po kateri bomo šli. Če bo vreme solidno, me bodo obvestili. Ne vem, kdaj to bo. Vsak trenutek lahko dobimo njegov klic. Lahko pride čez en dan, čez en teden ali pa čez en uro. Ves čas moram biti pripravljen. In potem poberem vse svoje stvari, kupim nekaj za pojest v marketu in grem. Poslal nam bo GPS-lokacijo, kje nas bo čakal avto. Ta človek ima veliko prijateljev v Sloveniji in na Hrvaškem, vsi so vpleteni,” pravi. Na moje vprašanje, kdo so ti ljudje, nam potrdi, da gre za predstavnike nevladnih organizacij. Pomagajo da jim, ljudi bojda skrivajo po hišah pred policijo, tako na Hrvaškem kot v Sloveniji.

Mag. Branko Grims, Luka Svetina in Marjanca Scheicher v oddaji Aktualno (Foto: posnetek zaslona)

V taborišču so skoncentrirani najbolj problematični migranti
V oddaji Aktualno sta se voditeljici Marjanci Scheicher pridružila raziskovalni novinar Nova24TV Luka Svetina in poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Branko Grims, ki sta pokomentirala zadeve. Svoje občutke o vzdušju v taborišču je Svetina opisal takole: “Gre pravzaprav za nekdanje smetišče, od koder smeti niso nikoli odpeljali. So pa migranti pripeljali nove smeti, med katerimi dobesedno živijo. Ni sanitarij, ni elektrike. Zdi se, da ni niti tistih minimalnih higienskih standardov, in ni presenetljivo, da se Bosanci bojijo, da se bodo bolezni, ki so prisotne na območju, razširile med prebivalstvo.” Opozoril je, da so na območju skoncentrirani najnevarnejši migranti, torej tisti, ki so še pred dnevi vlamljali v hiše, se pretepali in kradli. In začelo se je zelo podobno, kot se trenutno dogaja na slovenski meji, z občasnimi vlomi, a so stvari eskalirale z njihovim številom.

Branko Grims (Foto: posnetek zaslona)

Islam v BiH in radikalni islamizem, kot ga uvažajo ilegalci, nista primerljiva
“Za Bosance je bil to izhod v sili. Kot pripadnike islama so jih sprejeli kot goste. Kajti če pride nekdo iz islama na obisk, se ga sprejme z odprtimi rokami in oni so ves čas krize tako ravnali. Odprli so jim svoje mošeje in šole,” je uvodoma Grims opisal, kako se je vse skupaj začelo. Nato je opozoril, da islam, kot ga najdemo v Bosni, ni primerljiv z verskim fanatizmom, kot ga prinašajo s seboj migranti iz nekoliko bolj oddaljenih območij: “Tudi dejstvo, da so v prostoru, ki je tradicionalno islamski, ni pa radikalno islamski, ne spremeni dejstev. Zaradi vseh teh konfliktov so našli način, da so jih preselili stran od naselij in tako zaščitili sebe in svoje družine.” Opozoril je tudi, da so to ljudje, ki so pripravljeni storiti karkoli, da bi prišli v Slovenijo, ki migrantom ne predstavlja več le tranzitne države, pač pa tudi ciljno državo, predvsem po zaslugi levičarjev in nevladnikov.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...