Zaskrbljujoče: Islamska skupnost se je odpovedala dialogu, z njihove strani v preteklosti že večkrat prišlo do grozečih besed!

Datum:

Islamska skupnost v Sloveniji je razburila javnost; s tem, ko je odklonila dialog o vprašanjih s področja verske svobode, je upravičeno povzročila zaskrbljenost med Slovenkami in Slovenci. V preteklosti je namreč že prihajalo do grozečih besed s strani predstavnikov Islamske skupnosti. Tako se je na primer tajnik Nevzet Porić za tujo televizijo hvalil, koliko denarja je prispeval za gradnjo džamije Katar, mufti Nedžad Grabus pa je v Odmevih napovedal kar to, da bo večina Slovencev v kratkem postala muslimanov. Ob tem ne čudi, da so se odpovedali dialogu, vprašanje je le, ali Sova njihove aktivnosti budno spremlja ali pa je osredotočena na zagotavljanje služb prijateljicam predsednika vlade Marjana Šarca.

Ker je predstavnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji v Svetu Vlade Republike Slovenije za dialog o verski svobodi v svojih pismih svetu 2. in 8. oktobra 2019 odklonil nadaljnji dialog o vprašanjih s področja verske svobode, ki zadevajo njegovo versko skupnost, s predstavniki države (vlade in resornih ministrstev), drugih verskih skupnosti, neodvisnih organov, ki skrbijo za zaščito človekovih pravic in prepoved diskriminacije, ter neodvisnima strokovnjakoma za področje religije in prepoved diskriminacije, je bila 9. oktobra odpovedana seja sveta, ki je bila predvidena ob 10. uri.

Foto: posnetek zaslona

Minister Poznič ob odpovedi seje izrazil zaskrbljenost
Ob odpovedi seje je minister Zoran Poznič poudaril, da zaskrbljenost izraža zato, ker je dialog temelj vsake demokratične družbe in vsakega sožitja. “Samo z dialogom lahko dosežemo soglasje o temeljnih družbenih vprašanjih in samo soglasje lahko v družbi uspešno uveljavljamo,” je še dodal. Neizpodbitno je dejstvo, da se brez dialoga ne moremo nadejati integracije v večinsko družbo. Glede na to, da se brez integracije ni mogoče nadejati sožitja, je takšno obnašanje nedvomno zaskrbljujoče. Dialog je tudi edini način za sobivanje v današnji civilizirani Evropi, prav tako pa bi s sodelovanjem pri dialogu Islamska skupnost pokazala spoštovanje do države, v kateri ima v skladu z ustavo zagotovljen status enakopravne verske skupnosti.

Zoran Poznič (Foto: STA)

Zdaj, ko je džamija zgrajena in so dobili Džamijsko ulico, se ne nameravajo več pogovarjati
Nevzet Porić, generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji in svetnik Liste Zorana Jankovića, je v pogovoru za bošnjaško televizijsko hišo Hayat že pred več kot letom napadel politične stranke slovenske desnice, češ da so skušale ovirati gradnjo džamije in nasprotovale, da se ulica za Bežigradom v Ljubljani poimenuje z Džamijska ulica. Na vprašanje o nadaljnjem financiranju džamije se je pohvalil, da je Katar do zdaj prispeval 15 milijonov evrov, da pa je mufti Nedžad Grabus v stalnih stikih s Katarjem, ki naj bi prispeval tudi denar za dokončanje džamije. Ni treba posebej poudarjati, da je Katar država, ki dokazano podpira terorizem, zato se postavlja vprašanje, ali slovenske varnostno-obveščevalne službe spremljajo dejavnosti slovenske islamske skupnosti ali pa so bolj osredotočene na zagotavljanje služb prijateljicam premierja Marjana Šarca.

Nevzet Porić, predstavnik islamske skupnosti

Mufti že pred dvema letoma v Odmevih napovedal islamsko državo v Sloveniji
Mufti Grabus je za nemalo razburjenja poskrbel že pred časom, ko je gostoval v Odmevih na režimski TV Slovenija, kjer je med drugim navedel nekaj morebitnih razlogov, zakaj slovenski muslimani niso pripravljeni na dialog: “Ne bomo dovolili tega, da nam vedno govorijo, da smo vsi enakopravni pred zakonom. Ko pa pridemo mi in poskušamo doseči določene pravice, potem čakamo več kot 40 let na to. Veliko je primerov in mislim, če hočemo graditi resne družbene odnose, potem moramo govoriti tudi o tem, kakšni so problemi, s katerimi se soočajo tudi mlajši ljudje, ki imajo slovensko identiteto in so muslimani. Mi smo starejša generacija.” In nato nadaljeval: “Govorim o tem, da ta center in vse, za kar smo si prizadevali, smo si zaradi slovenskih državljanov, ki bodo čez, recimo 20 let, večina muslimanske oziroma islamske skupnosti v Sloveniji. In zato je zelo pomembno za širšo družbo, da razume, za kaj sploh gre, ko govorimo o islamskem kulturnem centru in naši identiteti v Slovenji.”

Neintegracija migrantov že kaže posledice v številnih evropskih državah
V številnih državah Evropske unije smo lahko videli, kakšne so posledice, ko se migrantov, ki so večinsko muslimanske vere, ne integrira. Ti se namreč pričnejo zadrževati na nekih zaprtih območjih, ki jim omogočajo življenje v skladu z njihovimi kulturnimi vzorci. Seveda ne preseneča, da zato migranti ne obvladajo dobro jezika države gostiteljice in zavračajo večinsko kulturo. Zaradi podcenjevanja pomena integracije je marsikje prišlo do porasta kriminala in kaznivih dejanj. Še posebej je to vidno na Švedskem, kjer so nastale prave no-go cone, kamor si ne upa stopiti niti policija.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...