Macron je francoski predsednik z najnižjo podporo v moderni zgodovini

Datum:

Zadnji podatki kažejo, da je podpora Macronu nižja od kateregakoli drugega nepriljubljenega francoskega predsednika v zgodovini. Njegova podpora je po meritvah inštituta Ifop zdrsnila na pičlih 19 odstotkov. To je tudi najnižja izražena podpora, ki je bila izmerjena kateremukoli izmed predsednikov v moderni francoski zgodovini.

                   

Le eno leto po tem, ko je bil v drugem krogu francoskih predsedniških volitev Emmanuel Macron izvoljen s 66 odstotki glasov, premagal je Marine Le Pen, je njegova podpora po meritvah inštituta Ifop zdrsnila na pičlih 19 odstotkov. To je tudi najnižja izražena podpora, ki je bila izmerjena kateremukoli izmed predsednikov v moderni francoski zgodovini. Podpora liberalnemu predsedniku je tako nižja celo od najnižje podpore, ki so jo izmerili nekdanjemu socialističnemu predsedniku Françoisu Hollandu, njegovemu predhodniku. Glede na Journal du Dimanche je podpora Macronu drastično upadla, saj je prejšnji mesec imel 34-odstotno podporo, pred dvema mesecema pa 39-odstotno podporo. To, da volivci kmalu po izvolitvi predsednika ne podpirajo več, je tradicija, ki traja že več kot desetletje.

Macron ignorira običajne ljudi in polni naslovnice s škandali
V Franciji velja prepričanje, da Macronovi ukrepi koristijo le velikim podjetjem in bogatim posameznikom, medtem ko se ne ozira na težave in potrebe običajnih ljudi. Francozi sicer živijo v vedno večjem strahu, kljub dolgoletnim tokovom imigrantov so se zadeve in pomanjkanje strategije na tem področju začele pospešeno poslabševati po začetku vseevropske migrantske krize. Na francoskih ulicah je vedno več kriminala, izginjati pa je začela tudi francoska identiteta.

V zadnjem času je k upadu Macronove priljubljenosti prispeval tudi škandal z njegovim varnostnikom. Varnostnik maroškega porekla Alexandre Benalla je med demonstracijami maja brutalno pretepel protestnika.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...