Madžarska: Bruselj se nima kaj vmešavati v vzgojo naših otrok

Datum:

Madžarska vlada je obvestila EU, da se nima nobene pravice vtikati v to, kako bodo vzgajali svoje otroke, potem ko je Evropski parlament obsodil madžarski zakon glede LGBTQ. Zakon, ki ga je prejšnji mesec sprejel madžarski državni zbor, je po mnenju vladajoče stranke Fidesz zagotovil, da spolna vzgoja v šolah ne sme biti namenjena spodbujanju homoseksualnosti ali spreminjanju spola. Kaj si Madžari mislijo glede LGBT gibanja, je bilo mogoče oceniti tudi iz odnosa do kipa mavrične barve, ki so ga aprila v Budimpešti postavili levičarski aktivisti v čast Black Lives Matter. V 24 urah je bila namreč že porušen.

                   

Zakon, ki so ga sprejeli na Madžarskem, tudi prepoveduje prikazovanje otrokom, mlajšim od 18 let, materialov, ki so povezani s homoseksualnostjo ali transseksualnostjo, na televiziji, v filmih ali v oglasih. Ta zakon je povzročil, da je Evropska komisija sprožila dva postopka za ugotavljanje kršitev zakona, medtem ko so se voditelji 17 največjih držav EU odzvali s pismom, v katerem trdijo, da zakonodaja predstavlja kršitev temeljnih pravic. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zakon označila kot sramoto, češ da uporablja zaščito otrok kot izgovor za diskriminacijo ljudi zaradi njihove spolne usmerjenosti. Domnevalo se je celo, da je EU na Madžarskem kot kazen namerno zadržala sredstva za pomoč pri koronavirusu.

Prejšnji mesec je premier Viktor Orban napovedal, da bo o tem zakonu izveden nacionalni referendum, s katerim bi utrdili pravico Madžarskega ljudstva, da uveljavi suvereno izjavo o upravljanju svoje države. Madžarska je zdaj odgovorila na “napade brez primere”, ki jih ima EU glede tega vprašanja, s trditvijo, da je način izobraževanja otrok izključna pravica madžarskih staršev. Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je objavila izjavo, v kateri se je zavezala, da se bo uprla vmešavanju bruseljskih nasilnežev. “Madžarsko so v izjemnih razsežnostih napadli le zato, ker je zaščita otrok in družin naša prednostna naloga, in glede na to LGBTQ lobija nočemo spustiti v naše šole in vrtce,” je zapisala Vargova.

Način vzgoje madžarskih otrok je izključna pravica madžarskih staršev. Bruselj se v to ne more vmešavati. V skladu z vsemi temeljnimi dokumenti EU, ki jih je Madžarska kdaj sprejela, podpisala in ratificirala, vzgoja otrok ostaja v nacionalni pristojnosti,” je dodala. Stališče Madžarske je v celoti v skladu s členom 14 Listine EU o temeljnih pravicah, ki državam članicam daje: “Svobodo ustanavljanja izobraževalnih ustanov ob ustreznem spoštovanju demokratičnih načel in pravica staršev, da zagotovijo izobraževanje in poučevanje svojih otrok. Spoštovati je treba njihova verska, filozofska in pedagoška prepričanja v skladu z nacionalno zakonodajo, ki ureja uresničevanje te svobode in pravice.”

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...

[Video] Pirc Musarjeva: Čas je, da dostojno pokopljemo izvensodno pobite

"Čas je, da ob 80. obletnici konca 2. svetovne...