Madžarska ostro proti podpisu Evro-afriške deklaracije o prednostih migracij

Datum:

Madžarska je odločno zavrnila podpis deklaracije, ki govori o prednostih migracij. Na konferenci v Maroku je sicer to deklaracijo podpisalo več kot 50 evropskih in afriških držav.

Madžarski zunanji minister Peter Szijarto je povedal, da deklaracija prikazuje migracije kot “pojav, ki je nujno le dober in ugoden in ki očitno prispeva k svetovnemu razvoju. Menimo, da je to neuravnotežen pristop in se z njim ne strinjamo.” Medtem pa je bil madžarski premier Viktor Orban prejšnji mesec ponovno izvoljen v anti-migrantsko platformo, poroča The Globe Post.

Deklaracija iz Maroka zahteva “pristop, ki temelji na človekovih pravicah in zaščiti migrantov v ranljivih položajih” ter prizadevanja za boj proti rasizmu in diskriminaciji. Vključuje pa tudi nezakonito priseljevanje in načine za pomoč migrantom, da se vrnejo domov. Podprli so jo predstavniki 27 evropskih in 28 afriških držav na konferenci o migracijah in razvoju v maroškem mestu Marakeš. 

Madžarski zunanji minister pa se ne strinja z vsebino deklaracije in je prepričan, da bi se morali osredotočiti na to, kako ustaviti nezakonite migracije, ne pa jih spodbujati. “Ne moremo in ne smemo zanikati, da imajo migracije zelo resne varnostne vidike. Nesprejemljivo je, da je ta vidik popolnoma izpuščen iz mednarodnega dokumenta.”

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Dr. Potočnik: Nastop ministrice je pokazal, da je Ministrstvo za zdravje čoln brez krmarja

Slovenija je po besedah zdravnika dr. Federica V. Potočnika...

Korupcija je tam doma, kjer ne bi smela biti. Na preveč naslovih!?

Korupcija v pravnem smislu pomeni zlorabo zaupanega položaja v...

[Video] Kje konča “humanitarna pomoč” UNRWA, ki jo podpira tudi Lenarčič

Aktualna leva oblast še vedno vztraja pri financiranju agencije...