Madžarski in poljski predsednik obeležila dan madžarsko-poljskega prijateljstva

Datum:

Madžarski predsednik Janos Ader je v petek popoldne na slovesnosti v zahodnem delu Madžarske z vojaškimi častmi sprejel svojega poljskega kolega Andrzeja Dudo. Voditelja držav sta s tem obeležila dan poljsko-madžarskega prijateljstva, s čimer sta vnovič poudarila pomen medsebojnega prijateljstva, spoštovanja in pomoči, ki med Madžari in Poljaki že dolgo vlada. 

“To je prijateljstvo, ki se je obdržalo kljub napornima svetovnima vojnama in političnim sporom ter je preživelo diktature,” je dejal Ader. Po besedah Dude se tako Poljska kot tudi Madžarska zavzemata za varnost in za dostojno, pravično in pošteno Evropo, ki neguje razvoj držav. “Ne glede na težave in nasprotujoče si poglede na prihodnost Evrope in sveta, smo tisti, ki uspevajo …, ki bodo naredili svet boljši kraj,” je dejal po navedbah Hungary Journala.

Po besedah Dude se je Poljska vedno zavzemala za rešitev temeljnih vzrokov za migracije tam, od koder ti izvirajo, z namenom, da se lahko migranti po rešitvi konfliktov vrnejo nazaj v državo izvora. Vztraja, da Poljska že izpolnjuje svoje obveznosti, in sicer s tem, da vsako leto sprejme več sto tisoč Ukrajincev. Ob tem pa je pohvalil sodelovanje med Madžarsko in Poljsko in dodal, da državi skupaj stojita v EU, Natu, Višegrajski skupini in Iniciativi treh morij ter dosegata rezultate na vseh področjih.

Po njunem srečanju je Ader dejal, da so se visoko na agendi znašli regionalni infrastrukturni projekti, transportni koridorji, energetska varnost in Iniciativa treh morij. V soboto zjutraj sta se predsednika udeležila praznične maše v katedrali St. Michael.

Foto: epa

23. marec razglašen kot dan prijateljstva med državama
Leta 2006 se je prvič pričelo praznovati madžarsko-poljsko prijateljstvo, potem ko sta pobudo za to dala tedanji poljski predsednik Lech Kaczynski in madžarski kolega Laszlo Solyom. 23. marec je bil leta 2007 s strani parlamentov obeh držav razglašen kot dan prijateljstva. Prvi spomenik v čast madžarsko-poljskemu prijateljstvu pa je bil postavljen leta 2006 v zahodnem madžarskem mestu Gyor, dve leti pozneje pa je bil podoben spomenik postavljen  v Jaroslawu na jugu Poljske.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...