Madžarski minister: Načrt za obnovo Madžarske po mnenju EU eden najboljših

Datum:

“Krepitev energetske suverenosti je prednostna naloga,” je v nedeljskem intervjuju za madžarske javne medije izjavil madžarski minister za energijo Csaba Lantos. Zaradi mile zime je bila sicer poraba plina majhna, zato so zaloge tako v Evropi kot na Madžarskem zelo visoke, je še pripomnil glede aktualnih razmer.

                   

Čeprav ruski plin trenutno še prihaja v Evropo, ni mogoče izključiti, da bo vojna trajala še dolgo niti da se bodo cene plina dvignile, je izpostavil minister Csaba Lantos.

Na mnenje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da bi lahko na trgu manjkalo do 30 milijard kubičnih metrov plina, je minister dejal, da je v EU v gradnji približno 25 večjih terminalov za utekočinjen zemeljski plin (LNG), ki lahko sprejemajo plin z drugih celin. “Lahko rečemo, da bo Evropa resnično neodvisna od ruskega plina, ko bodo terminali dokončani. Njihova gradnja je v teku, vendar bo 2023–2024 težka zima za Evropo,” je ob tem dodal.

Madžarska vlada bo zagotavljala poceni plin
Razmere na Madžarskem so nekoliko drugačne, saj je v državi razmeroma veliko skladišč plina, je poudaril minister Lantos. Dokler srbski plinovod deluje, pa je polnjenje teh skladišč tudi zagotovljeno, je pripomnil. Madžarska vlada bo prebivalstvu še naprej zagotavljala zelo poceni plin do povprečne ravni porabe, je zagotovil Lantos. Tudi cena plina za porabo nad omejitvijo je pod tržno ceno, vlada pa je decembra lani sklenila, da do 30. aprila cene plina v kurilni sezoni ne bodo zvišali, je dodal.

Lantos je spregovoril tudi o nujnosti krepitve energetske suverenosti Madžarske: “Energetsko smo zelo odvisni od tujine in to odvisnost moramo zmanjšati”. Država po njegovih besedah razpolaga z omejenimi naravnimi viri, a “niso povsem brez sredstev”, je poudaril. Za primer je navedel, da je država leta 2021 porabila približno 10 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, iz madžarskih tal pa bi ga lahko črpali 1,5 milijarde kubičnih metrov. Cilj je doseči dve milijardi kubičnih metrov na leto.

Foto: FB

Načrt za obnovo Madžarske eden najboljših
Poleg tega se bo na Madžarskem nadaljevala uporaba vremensko odvisnih obnovljivih virov energije, kot sta sončna in vetrna energija. Madžarska se je zavezala, da bo imela do leta 2030 več kot 6 tisoč megavatov sončne zmogljivosti in je sedaj pred uresničevanjem načrta. Po predvidevanju vlade  bodo sredstva za vse to na voljo, je dejal Lantos. Evropska unija je doumela, da je načrt za obnovo Madžarske eden najboljših, zato vlada upa, da bodo “ta sredstva EU dobili.” Če iz nekega razloga ne bo tako, si bo treba pri programu krepitve energetske suverenosti pomagati z drugimi viri.

Minister se je po poročanju V4 Agency dotaknil tudi položaja jedrske elektrarne Paks, ki naj bi ji življenjsko dobo podaljšali še za 20 let. Za državo je po njegovih besedah zelo pomemben tudi projekt Paks 2. “Takšne jedrske elektrarne se gradijo dolgo, zato naj bi bila dokončana do leta 2032. Jedrska možnost je absolutno nujna,” je sklenil minister Lantos.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko prehrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...