V ZDA se hitro širi najbolj kužna različica omikrona doslej

Datum:

Nov sev koronavirusa XBB.1.5. hitro postaja prevladujoč sev omikrona v ZDA. Odgovoren je že za več kot 70 odstotkov primerov obolelosti s covidom-19 na severovzhodu države. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prepoznala novi sev koronavirusa – XBB.1.5. za najbolj kužno različico omikrona doslej. Ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni ocenjujejo, da je okuženost s to podrazličico koronavirusa s komaj dveh odstotkov na začetku decembra porasla na več kot 27 odstotkov v prvem tednu januarja, poroča Polska Agencja Prasowa.

Močna mešanica mutacij koronavirusa lajša hitro širjenje virusa in vključuje tudi osebe, ki so bile pred tem že cepljenje ali okužene. Ključno je tudi vedeti, da se varianta XBB.1.5. ni razvila kot posledica tega, da so bili ljudje cepljeni, ampak zato, ker so bili sočasno okuženi z velikim številom virusov.

Foto: dw

V to je prepričan profesor za evolucijsko biologijo na Univerzi v Pittsburgu Vaughn Cooper. Po mnenju virulogov novi sev ni spretnejši pri izogibanju imunskemu odzivu od njegovih predhodnikov, se pa hitreje množi. Ustrezna zaščita naj bi bila cepiva proti različicam omikrona.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...