Madžarsko ustavno sodišče pritrdilo prepovedi spreminjanja imen za transspolne v uradnih dokumentih

Datum:

Madžarsko ustavno sodišče za razliko od slovenskega očitno še kroti nore pogruntavščine LGBT. Madžarsko ustavno sodišče je namreč v četrtek razsodilo, da zakon iz leta 2022, ki prepoveduje spreminjanje imena za transseksualce v uradnih dokumentih, ni v nasprotju z madžarsko temeljno zakonodajo.

                   

Nedavno madžarsko zakonodajo, ki prepoveduje transspolne spremembe imena, je izpodbijal lobi pro-LGBT, ki zdaj po odločitvi domačega ustavnega sodišča grozi, da bo zadevo predložil Evropskemu sodišču za človekove pravice.

“Dejstvo, da država registrira posameznikov spol ob rojstvu namesto njegovega samoopredeljenega spola, ki ustreza njegovi spolni identiteti in je posledica procedure spreminjanja spola, je upravičeno iz več razlogov,” je v svoji odločitvi zapisalo madžarsko ustavno sodišče.

“Po eni strani posameznikova pravica do zdravstvenega varstva zahteva vpis njegovega spola ob rojstvu v matične knjige: z njim namreč pridobijo nepogrešljiv podatek o posamezniku, ki se posreduje zdravstveni ustanovi za zagotavljanje ustreznega zdravstvenega varstva,” so zapisali. Prav tako je po drugi strani nujno, da kazenski organi lahko dostopajo do podatka o spolu osumljenca ali storilca. To je pomembno tako za državno kazensko pravo kot tudi športno in delovno pravo.

Foto: Pixabay

“Zato po mnenju ustavnega sodišča omejevanje zasebnosti posameznika z vpisom njegovega spola kot podatka v matični register ni mogoče šteti za nepotrebno ali nesorazmerno. Ustavno sodišče je zato sodno pobudo zavrglo,” so sklenili.

Organizacija LGBT že napovedala nadaljnjo borbo za svoj prav
Background Society, nevladna organizacija za spodbujanje pravic LGBT, ki je zadevo tudi predložila ustavnemu sodišču, je v odzivu na sodbo izpostavila, da naj bi sodba sodišča temeljila na tehničnih podrobnostih namesto na temeljnih pravicah. Napovedala je že, da bo zadeva predložena Evropskemu sodišču za človekove pravice, poroča Remix News.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...