Magyar vrgel žogico Golobovi vladi

Datum:

Na torkovi tiskovni konferenci je lendavski župan Janez Magyar predstavil projekt izgradnje Večnamenske športne dvorane, ki sodi med tri strateške razvojne projekte, ki jih je občina Lendava na podlagi poziva Vlade RS v letu 2020 pripravila v okviru “razvojnega preboja v skladu s potrebami in priložnostmi občine” in v skladu z usmeritvijo občine po »zeleni preobrazbi«, ki jo je potrdil občinski svet.

Projekt izgradnje, ki je umeščen v strateški legi ob stičišču treh držav z avtocestno in železniško povezavo, ponuja “vse na enem mestu” in odgovarja potrebam domačega okolja in obenem odgovarja na širšo prepoznano vrzel na območju Pomurja in širše, tudi “čez meje” RS.

Z izgradnjo bo tako omogočen razvoj športnih dejavnosti na lokalni ravni ter izvajanju strategije športnega turizma v evropskem in svetovnem merilu, povečale pa se bodo tudi možnosti za nadgradnjo družbenih dogodkov v povezavi z izvajanjem promocije zelenega turizma ter obogatitev kapacitet za izvedbo kulturnih dejavnosti večjih obsežnosti.

Občina je v izhodišču sledila potrebam lokalnih društev in zavodov z vključitvijo strokovno-delovne skupine pa je prišlo do dopolnitve vsebin, spremembe velikosti dvorane ter spremembe ocenjene vrednosti projekta. Tako bodo pod eno streho poskrbeli za razvoj vseh dvoranskih športov z žogo z možnostjo razdelitve dvorane na tri dele, pridobili športni bazen v izmeri 25 x 21 m za namen organizacije tekmovanj in ogrevalni bazen 20 x 10 m z dvižnim dnom in premičnimi stopnicami za invalide ter čofotalnik za najmlajše.

Poskrbeli so tudi za prostorske pogoje domačim športnikom borilnih veščin (judo, karate, rokoborba) ter za fitnes, bowling, kegljanje in strelišče. Lendavska glasbena šola bo v novih prostorih izvajala program Balet, za kar trenutno nima osnovnih pogojev. Na podlagi pridobljene koncesije za fizioterapijo so v projekt vključili še prostore za to dejavnost, ki jo bo izvajal Zdravstveni dom Lendava. Ob vsem tem bo v sklopu lendavskih Stožic tudi gostinski lokal, upravni prostori in prostori za zaposlene, poslovno pisarniški prostor in manjša kongresna dvorana. Z ureditvijo okolice bodo pridobili center za vse generacije z atletsko stezo. Skupna uporabna površina objekta znaša kar 13.000 kvadratnih metrov.

Župan Magyar je na tiskovni konferenci predstavil tudi časovnico dogodkov od marca 2021, ko so potekali dogovori z lokalnimi društvi in slovenskimi panožnimi zvezami in celo Hrvaško rokometno zvezo, pa do danes, ko imajo za izgradnjo pridobljeno že vso potrebno dokumentacijo vključno z gradbenim dovoljenjem.

Skupna vrednost projekta znaša okoli 18 milijonov evrov, od tega občina pričakuje okoli 14 milijonov evrov iz evropskega sklada za okrevanje in odpornost, dva milijona evrov bodo pridobili z donacijami, ostalo pa bo prispevala občina, ki sodi med najmanj zadolžene v Sloveniji in ima za izvedbo strateških projektov tudi možnost najema kredita. A vse to po besedah župana Janeza Magyara in v. d. direktorja Občinske uprave Bojana Petrijana le v primeru, da vlada ne opravi svojega dela. Črpanje evropskih sredstev se je namreč po lanskih državnozborskih volitvah močno upočasnilo.

Projekti potrebujejo podporo države
Magyar je ob koncu tiskovne konference pozval vse pomurske akterje, ki so na pomembnih vladnih položajih, da pri izvedbi projekta pomagajo oz. da realizacije vsaj ne ovirajo. Tu gre predvsem za ministra dr. Aleksandra Jevška, sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport,mag. Dejana Židana ter na Lendavčana v vlogi vodje kabineta kmetijske ministrice Dejana Süča kot člana največje vladne stranke.

Če bo vlada opravila svoj del naloge, lahko takoj začnejo z deli. Če podpore s strani države ne bo, lahko projekt realizira zasebni investitor, česar si Magyar resnično ne želi. Glede na strateško lego in smotrnost izvedbe projekta, ki bo ob sodelovanju vseh deležnikov vključno z Nogometno akademijo prispevala k visoki kakovosti bivanja v tem okolju, je interes zasebnih vlagateljev že zaznati. Nenazadnje ima svojo vrednost že celovita vsebinska priprava projekta, v katero je bilo poleg finančnih sredstev vložene veliko energije in strokovnega znanja.

Pomurske novice

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...