Makedonski premier in Sorosev plačanec Zaev začel s političnimi aretacijami članov opozicije

Datum:

V torek zgodaj zjutraj so policisti potrkali na vrata nekdanjega makedonskega direktorja Urada za javno varnost Ministrstva za notranje zadeve Mitka Čavkova, domnevno zaradi nasilja v parlamentu 27. aprila letos, ko je koalicija pod vodstvom makedonskega socialista Zorana Zaeva, ki ga, mimogrede, podpirata tudi Soroseva plačanca Ivo Vajgl in Tanja Fajon, na način puča izvolila novega predsednika parlamenta etničnega Albanca Talata Xhaferija, čeprav je več deset tisoč makedonskih protestnikov več tednov protestiralo proti takšni “izdaji” naroda. Poleg Čavkova je bilo pridržanih še 19 drugih Makedoncev, med drugimi tudi znani igralci in poslanci opozicije. Opozicija je pred sodiščem v Skopju, kjer so pridržani, že organizirala proteste, pridružil se jim je tudi vodja stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.

                   

Makedonska levičarska vlada Zorana Zaeva je v jutranjih urah s policijskimi akcijami pridržala 20 državljanov, med katerimi so tudi visoki predstavniki iz nekdanje vlade in parlamenta ter celo trije znani makedonski filmski igralci. Gre predvsem za ljudi, ki so sodelovali v protestih proti Tiranski platformi, na katero so pristali makedonski socialisti in je podlaga za oblikovanje tretje albanske države na Balkanu.

Kot poroča makedonski medij Republika, so med aretiranimi igralci Vlado Jovanovski, Goran Angelov – Koseto iz Velesa, poslanka Zhaklina Stefanovska, poslanec Krsto Mukovski in poslanec Ljuben Arnaudov iz Ohrida.

Socialdemokrati so Albancem obljubili oživitev ideje o veliki Albaniji
Naj spomnimo. Desnosredinska stranka VMRO-DPMNE je v Makedoniji na oblasti neprekinjeno že vse od leta 2006, na lanskih decembrskih volitvah pa je tesno premagala levičarsko SDSM, za katero so prvič v zgodovini množično glasovali tudi albanski volivci. Rezultat je bil tako bolj tesen, kot so napovedovale javnomnenjske raziskave, vseeno pa je predsednik Ivanov mandat za sestavo vlade podelil stranki dotedanjega premierja Nikole Gruevskega. V Makedoniji velja pravilo, da vlado sestavita makedonska in albanska stranka, ki na volitvah prejmeta največ glasov, tokrat pa stranki VMRO-DPMNE to ni uspelo, saj nobena izmed albanskih strank ni želela v koalicijo. Razlog je preprost: socialdemokrati so jim obljubili oživitev ideje o “veliki Albaniji”, če glasujejo zanje in jim pomagajo na oblast.

Izdaja Makedoncev je pripeljala do nasilnega vdora v parlament
Prav tako je stranka SDSM napovedala izvolitev novega predsednika državnega zbora, Albanca Talata Xhaferija, kar je bila velika provokacija za makedonske domoljube. Xhaferi je namreč nekdanji vodja albanskih terorističnih paravojaških enot (ONA), ki so se leta 2001 ob veliki albanski vstaji spopadle z makedonsko vojsko. Mir je bil dosežen šele z Ohridsko pogodbo, ki pa so jo socialdemokrati zdaj dokončno povozili, ker so pristali na t. i. Tiransko platformo, s katero bi Albanci radi spreminjali celo ustavo in menjali makedonsko zastavo, grb ter himno. To je seveda nepredstavljivo za državo, ki je bila samo pred 15 leti praktično na pragu državljanske vojne.

Konec letošnjega aprila je tako prišlo do množičnih protestov, ko je novica o izvolitvi novega parlamenta dosegla množico pred parlamentom, je sledil nasilen vdor v prostore parlamenta. Večina protestnikov je sicer samo zavzela prostore skupščine in mahala z makedonskimi zastavami, nekaj deset nasilnežev pa je obračunalo z nekaterimi pripadniki t. i. “nove večine”.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...