Mamin sinko: Morilec iz švedske Ikee je prestrašen in hoče domov v Eritrejo

Datum:

Abraham Ukbagabir je obsojen na 18 let zapora, ker je v Ikei v Västeråsu na Švedskem hladnokrvno ubil dva Šveda, kar so želele tamkajšnje oblasti prikriti. Da bo burka popolna, pa 37-letni Ukbagabir želi svojo kazen odslužiti v svoji domovini Eritreji.

                   

Na Švedskem še vedno odmeva srhljivo dogajanje iz leta 2015, ki se je zgodilo v priljubljeni trgovini Ikea v Västeråsu, ko je migrant iz Eritreje Abraham Ukbagabir v trgovini ukradel dva noža in iz čistega miru ubil Carol in Emila Herlin, ki sta v trgovini kupovala pohištvo za svoj dom. Dogodek je pretresel Švedsko, še posebej zato, ker so se oblasti na vse pretege trudile, da bi prikrile, da je dogodek zakrivil migrant – prosilec za azil. Zdaj pa Ukbagabir zahteva, da svojo 18-letno kazen, ki mu je bila prisojena, odsluži v svoji domovini Eritreji. Razlog se skriva v tem, ker naj bi ga v zaporu na Švedskem večkrat pretepli, poroča Aftonbladet.

Brutalen umor, ki ga je zakrivil migrant Abraham Ukbagabir, se je zgodil 10. avgusta 2015. V trgovini Ikea je pograbil dva noža in z njima do smrti zabodel 55-letno žensko in njenega 28-letnega sina. Tuji mediji poročajo, da ju je napadel brez besed z nožema, ki ju je vzel na oddelku kuhinj.

Želel si je v raj
Potem, ko je sodil dvema nedolžnima in nič hudima slutečima žrtvama, je takrat 36-letni migrant zabodel še sebe v trebuh – a očitno je bil pri sebi bolj usmiljen, saj je preživel. Glede na to, kar je povedal kasneje, je to storil zato, da bi on in žrtvi prišli v raj. Kljub vsemu pa je Ukbagabir zanikal umora in trdil, da tega ni storil z namenom, da bi žrtvi umrli. A sodišča ni uspel pretentati – to ga je obsodilo na 18-letno zaporno kazen in izgon iz države zaradi dvojnega umora. “Abraham Ukbagabir je deloval sam, oborožen z dvema nožema je namerno in zlonamerno ubil dva človeka. Pristop, kako je to izpeljal, in močno nasilje, ki ga je Abraham Ukbagabir povzročil žrtvama, še poslabšuje njegov položaj. To početje je bilo načrtovano že pred izvedbo in je žrtvam povzročilo veliko trpljenja,” besede sodišča povzema Speisa.

V zaporu so ga pretepli, zato hoče domov
Ukbagabir pa je v zaporu očitno močno osovražen, saj so ga sozaporniki že večkrat pretepli – tudi potem, ko so ga prestavili v neki drug zapor, in trdi, da je njegovo življenje ogroženo. Zato zahteva, da preostanek svoje kazni odsluži v Eritreji, ki je po njegovih besedah mnogo bolj varna. Aftonbladet še poroča, da zadevo obravnavata Oddelek za pravosodje za kazenske zadeve ter Mednarodna pravna pomoč, vendar pa morata tako Švedska kot Eritreja prenos kazni tudi uradno potrditi.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...