Mariborska Karitas znova kliče k pomoči ljudem v stiski

Datum:

Nadškofijska Karitas Maribor pred tradicionalnim Tednom Karitas in prazničnim decembrom ponovno poziva javnost k sočutju in pomoči ljudem v stiski. Na njihova vrata je v desetih mesecih letošnjega leta potrkalo nekaj več kot 4000 oseb, ki so prosile za različne oblike pomoči.

Letošnji Teden Karitas, ki bo prihodnji teden potekal pod geslom Mladost iz korenin modrosti, nagovarja k povezanosti med mladimi in starejšimi. “Če želimo tako delati, je potrebno srečanje. In prostovoljstvo je priložnost za srečanje mladih s starejšimi in vseh skupaj z ljudmi v stiski,” so v današnjem sporočilu za javnost izpostavili v Nadškofijski karitas Maribor, ki 30. novembra vabi k uvodnemu srečanju za nove prostovoljce.

V Tednu Karitas bo 28. novembra v Celju koncert Klic dobrote, ki je s spremljajočimi akcijami Karitas v decembru glavni vir za materialno pomoč na župnijskih Karitas, kjer pomoč vsako leto prejme več kot 20 tisoč družin v stiski.

Prihaja zima in prošnje za topla oblačila
V Nadškofijski karitas Maribor še vedno opažajo največje stiske v primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine in druge sprotne obveznosti. Veliko je brezposelnih, ki jim je poteklo nadomestilo in sedaj prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke. Na njihova vrata trkajo tudi zaposleni in upokojenci, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. “Trenutno se najpogosteje srečujemo s prošnjami za kurjavo in za topla zimska oblačila, z zaostanki pri plačilih električne energije, opomini pred odklopom. Opažamo dolgove za prostovoljno zdravstveno zavarovanje,” pojasnjujejo.

V desetih mesecih so v sprejemno informacijski in svetovalni pisarni sprejeli 4013 ljudi, ki so prosili za različne oblike pomoči, medtem ko so jih lani v tem času našteli nekaj več kot 3500. Do zdaj so jim izdali 2823 prehranskih in higienskih paketov, 1222 paketov pomoči v oblačilih in obutvi ter drugih artiklih. Uspelo jim je izpolniti 409 prošenj za finančno pomoč pri plačilu položnic za najosnovnejše življenjske potrebščine, kot so elektrika, najemnina in ogrevanje.

V mreži Župnijskih karitas so razdelili 407 ton hrane iz operativnega programa EU za materialno pomoč najbolj ogroženim in drugo podarjeno humanitarno pomoč. Ta je namenjena 17.000 socialno najbolj ogroženim osebam na širšem mariborskem, koroškem in ptujskem območju. Sodelavci in prostovoljci v mreži Župnijskih karitas v mariborski nadškofiji bodo v novembru in decembru pripravili vrsto dobrodelnih prireditev, s katerimi bodo poskušali lajšati stiske in opozoriti na pomen solidarnosti.

C. Š., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...