Marjan Šarec se naravnost norčuje iz slovenskih vojakov: Vojaki, ki varujejo državno mejo pred migranti, dobili kar 19 odstotkov nižjo plačo, MORS molči?!

Datum:

Odkar je Marjan Šarec 17. avgusta 2018 prisegel kot deveti predsednik vlade, deli bonbončke javnemu sektorju, saj se od njih nadeja volilnih glasov. Ob tem pa se vidno norčuje iz vojakov, ki so zaslužni za obrambo domovine, državnosti, nacionalnih interesov in demokratičnih vrednot; odvzel jim je namreč bonus, ki ga je ob svojem imenovanju kot popravek mizernih dohodkov in odliva iz vojske uvedel načelnik generalštaba Alan Geder. Očitno je Šarcu pomembneje vlagati v protokolarne storitve, saj je znesek zanje zvišal na kar 13 milijonov evrov, kot pa v ljudi, ki varujejo mejo pred nezakonitimi prehodi migrantov. 

Obubožani in vidno podhranjeni vojski je Geder kot izhod v sili priskrbel povišanje plač v višini 19 odstotkov, saj se je zavedal, da so vojakinje in vojaki nadpovprečno obremenjeni, a je njegov trud sedaj poteptal Šarec, ki očitno glasov vojakov ne potrebuje, saj so ti manj številčni kot izbrana armada javnega sektorja, za katero je Šarec brez problema našel denar.

Preberite več: Vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor opozarja, da pripravljenost Slovenske vojske za delovanje v vojni ostaja nezadostna!

Razpadajoče uniforme, čevlji, kadrovska podhranjenost
Slovenska vojska je gola in bosa. Vojaki se na dnevni ravni soočajo s slabim socialnim položajem, razpadajočimi uniformami, škornji, zastarelo opremo, bremeni pa jih tudi nezadostna ocena pripravljenosti vojske za delovanje v vojni, ki jo je marca lani podal vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Ob tem je Pahor izpostavil, da je nujno, da se vojaški poklic ponovno ovrednoti, tako glede statusa kot plačila. “Moramo zagotoviti, da bo vojaški poklic konkurenčen in cenjen poklic v naši državi.” Kot poglavitni razlog za takšno stanje pripravljenosti vojske je izpostavil nizek proračunski izdatek za Slovensko vojsko ter spomnil na humanost vojske pri ujmah, na njen angažma pri reševanju življenj, in spomnil, da ta še vedno zagotavlja podporo pri varovanju državne meje.

Na začetku lanskega leta je Geder opozoril, da Slovenske vojske leta 2021 ne bo več, če se bo takšno stanje v vojski nadaljevalo. Iz tega razloga je tedanji predsednik odbora za obrambo in poslanec Žan Mahnič skupaj s predsednikom Sindikata vojakov Slovenije Gvidom Novakom organiziral novinarsko konferenco, na kateri je izpostavil, da v stranki SDS že dlje časa opozarjajo na katastrofalno stanje v Slovenski vojski, ki je posledica neprimerne politike Socialnih demokratov, ki so s tremi ministri vodili ta resor, a se ni zgodilo nič, Slovenska vojska pa se je znašla na robu propada. Mahnič pa je tudi opozoril, da je krivda tudi na plečih stranke SMC, saj ta ni imela posluha za enormno zvišanje obrambnega proračuna. Pod vlado Mira Cerarja je bilo namreč za en bataljon manj pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, enote so bile popolnjene približno 60-odstotno.
Foto: STA

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije je izpostavil neživljenjske razmere v Slovenski vojski. “Vojaki opravljajo delo na dveh ali treh delovnih mestih, namesto na enem, ocena Gederja na seji odbora za obrambo pa je vsem nalila čistega vina o alarmantnem stanju v Slovenski vojski, zato smo se tudi odločili za pripravo interventnega zakona, ki smo ga posredovali predsedniku vlade s prošnjo, da se ga vloži po nujnem postopku,” je tedaj povedal Novak. Izpostavil je kritičnost kadrovske slike v Slovenski vojski in poudaril, da je zakonodaja stara že več kot desetletje. Ob tem se je zavzel za odpravo plačnih anomalij, ki so se zgodile v preteklosti, posledice teh anomalij pa predstavljajo oškodovani pripadniki. Če bi Cerar kot predsednik vlade imel posluh za tedanji predlog sindikata, bi se standard za slovenske vojake izboljšal za 300 do 400 evrov, s tem pa bi se posledično povečalo tudi zanimanje mladih za Slovensko vojsko.

Več kot očitno Marjanu Šarcu niso bila všeč opozorila Gederja, da brez dodatnih finančnih sredstev Slovenske vojske leta 2020 ne bo več. Nič čudnega, da je orkestrirano deloval tudi obrambni minister Karel Erjavec, ki je poskrbel za to, da se je Gederja zamenjalo z Alenko Ermenc, ki je bila tik pred tem povišana v čin generalmajorke. Po prepričanju Mahniča se Geder ni želel klanjati in ugoditi kadrovskim interesom globoke države ter njenim izvrševalcem z obrambnega področja, ki jih v tem trenutku predstavljajo strukture iz DeSUS, LMŠ in SD.

Foto: STA

Upravičeno razočaranje!
5. v mesecu ni bilo malo slovenskih vojakov (kolikor jih je še ostalo kljub nevzdržnim razmeram), ki so z razočaranjem pogledali stanje na transakcijskem računu, namreč, o nedolgo pridobljenem 19-odstotnem dodatku ni bilo sledu prav nikjer! Če si je Geder ob izdaji ukaza o dodelitvi 19-odstotnega dodatka vsem pripadnikom Slovenske vojske lani poleti zadal osnovni cilj, da vojake stimulira zaradi vidne preobremenjenosti in želje po zmanjšanju števila odhodov, pa je več kot očitno, da je Šarcu kaj malo mar za Slovensko vojsko. Ni mu mar za vojake, ki v mrazu v razcapanih čevljih in uniformah pomagajo policiji pri varovanju državne meje.

Šarec pa očitno brez težav najde denar za protokolarne storitve, glede na to, da je znesek zanje v proračunu dvignil na kar 13 milijonov evrov, ko pa je treba poskrbeti za vojake, pa je povsem gluh in slep. Očitno se ta dodatek Šarcu zdi previsok, čeprav se naši vojaki ne glede na vremenske razmere ukvarjajo s preprečevanjem nezakonitih migracij, ki se glede na nedavne podatke iz policijskih poročil krepko povečujejo.

Na Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije in Slovensko vojsko smo v četrtek naslovili novinarsko vprašanje: “Zakaj vojaki, tudi tisti, ki delajo ob meji, ne prejemajo več 19-odstotnega dodatka? Od katerega meseca naprej več ne prejemajo 19-odstotnega dodatka?” Iz medijskega središča Ministrstva za obrambo RS so nam še isti dan odgovorili, da nam bodo odgovor na naša vprašanja pripravili v Slovenski vojski. Pričakovali smo, da nam bo tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez odgovoril vsaj naslednji delovni dan, očitno pa se jim naše vprašanje, ki zadeva socialni položaj vojakov v službi domovine, ne zdi dovolj pomembno, da bi nanj odgovorili. 

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...