Marko Perković Thompson – Medijski konstrukt Večera in politike

Datum:

Dejstvo, da je šlo v primeru prepovedi prvega koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona na slovenskih tleh – 20. maja bi moral nastopiti v mariborski zasebni dvorani Lent, a so državni organi koncert prepovedali – za medijski konstrukt in hobotnico, lovke katere segajo do vladajoče državne strukture, je povsem jasno.

                   

Kako drugače razumeti prepoved koncerta Marka Perkovića Thompsona, ki mu očitajo ultranacionalistično usmerjenost, kar sam zanika, a hkrati priznava, da je domoljub, ter veliko podporo drugemu frontmanu skupine Riblja Čorba Borislavu Bori Đorđeviću, ki je Slovence in Slovenke njega dni oklical za ”dunajske konjušarje” ter se javno deklariral za četnika? Dokaz za to je tudi njegov zadnji koncert v Stožicah, 18. novembra, ali tisti, ki je bil na isti dan, ko bi v štajerski prestolnici moral nastopati prepovedani Thompson.

Vloga Večera
Medijska zasluga, da je bil Thompson uspešno “pregnan” še preden mu je sploh uspelo nastopiti, gre predvsem štajerskemu Večeru, ki je konec maja delal ne samo (z)večer, ampak tudi ponoči in podnevi, vse do krivičnega razpleta. Zakaj krivičnega? Ker naj bi to, kar v Sloveniji velja za Thompsona, po rodu iz splitskih Čavoglav, veljalo tudi za vdovo paravojaškega vodje, Svetlano Ražnatović – Ceco iz srbskega Žitorađa, ki je vojnemu zločincu rodila dva otroka, in za Borislava Boro Đorđevića, čigar korenine so v Čačku.

(Foto: Skandal24.si)

Časnik Večer je uspešno zavajal javnost in sistematično rušil kredibilnost hrvaškega glasbenika Thompsona, hkrati pa je bil medijski sponzor (!) Boru Đorđeviću iz Riblje Čorbe, zapriseženemu četniškemu vojvodi; medtem pa za Thompsona ni niti enega samcatega dokaza, da na koncertu svoje občinstvo res poziva k sovražnosti. Nasprotno – je tisti, tako pravijo njegovi poslušalci, ki občinstvo poziva, naj na prizorišče njegovih koncertov ne prinašajo ustaških simbolov ali vzklikajo parol, ki širijo nestrpnost med ljudmi.

V Sloveniji vedno toplo sprejeta vdova vojnega zločinca Arkana paradira v četniški uniformi. (Foto: Skandal24.si)

Konstrukt Thompson je projekt, za katerega bi morali snovalci Večera odgovarjati. Najprej pred bralci, ki so jih tako fino zapeljali, da niso vedeli, v katero smer gre karavana, in nato pred Novinarskim častnim razsodiščem ter pravosodnimi organi. Ne nazadnje bi morali odgovarjati tudi uredniki s svojim položajem ter novinarji zaradi kršenja kodeksa s prepovedjo pisanja in opravljanja kakršnegakoli poslanstva, s katerim bi imeli vpliv na javnost. “Z veliko močjo, ki jo imajo mediji, pride tudi velika odgovornost.” Večer tej odgovornosti v primeru Thompson-Riblja Čorba ni bil kos.

Odpovedan koncert že na sodišču
Menedžer odpovedanega Thompsonovega koncerta, mariborski glasbenik in organizator Milan Trol, je zaradi povzročene poslovne škode že vložil tožbo: “Postopek zaradi prepovedi koncerta je že od pomladi na Upravnem sodišču. Po Evropski konvenciji o človekovih pravicah bi Upravno sodišče moralo odločiti že takoj spomladi, a ignorira evropsko pravo in zavlačuje. Poslali smo že več urgenc in prejšnji teden tudi nadzorstveno pritožbo. Morda lahko pokličete na Upravno sodišče in vprašate, zakaj to tako traja in zakaj še niso sklicali niti obravnave. Imamo pa še drugi postopek. V tem sem vložil tožbo zaradi kršitve človekovih pravic; Vrhovno sodišče je poleti odločilo, da mi je sodnica Vlasta Švagelj Gabrovec z Upravnega sodišča kršila pravice, in prepričan sem, da bo na koncu tudi v postopku o prepovedi koncerta potrjeno, da je bila prepoved koncerta nezakonita,” je v izjavi za Škandal24 povedal Trol.

Vladajoča garnitura Thompsona ne mara, samooklicani kontroverzni četnik in srbska vdova turbofolka Ceca pa sta ji po volji. (Foto: Skandal24.si)

Do zaključka redakcije pa nam do izjave Bore Đorđevića, ki je v tem mesecu za “dunajske konjušarje” organiziral veliki koncert pozabe oziroma 40 let Čorbe, ni uspelo priti.

Thompson pa je dejal: “Navedbe, da naj bi kjerkoli širil ultranacionalistične ideje, niso točne! Sem glasbenik. Odpoved koncerta v Sloveniji in laži, ki so se širile, so me zelo prizadeli.”

Skandal24.si

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...