[VIDEO] To je Slovenija: Direktor Komunale Trbovlje iz vrst stranke SD se ni mogel sprijazniti, da so na njegov položaj po 20 letih izvolili novi obraz, zato je tožil samega sebe in ob pomoči županje prepričal sodnico

Datum:

Novembra je potekel mandat dolgoletnemu direktorju trboveljske Komunale, sicer članu Socialnih demokratov, Milanu Žnidaršiču, zato je šestčlanski nadzorni svet komunalnega podjetja s predpisanimi in zakonitimi postopki začel postopek za izbor novega direktorja. Obravnaval je odvetniško mnenje znanega odvetnika Repnika, ta pa je mnenje podkrepil s sodbo iz prakse. Nadzorni odbor je na podlagi tega mnenja soglasno sprejel sklep, da pogoje za kandidaturo izpolnjujeta dva kandidata, Žnidaršič in Jože Pustoslemšek. Ker je bilo prvo glasovanje 29. septembra izenačeno s 3 : 3, je odločil glas predsednika nadzornega odbora Iztoka Hribovška. A očitno se rdeče sile s tem nikakor niso mogle sprijazniti. Nadzorniki so namreč izbrali Trboveljčana Jožeta Pustoslemška, dolgoletnega uslužbenca komunalnega podjetja Brežice, ki ga je država večkrat nagradila. Pred tem je bil Žnidaršič, član Socialnih demokratov, na položaju kar 20 let.

Zadeva pa se je začela hitro zapletati. Na predsednika nadzornega odbora so se usuli očitki, da je pri izbiri Jožeta Pustoslemška prišlo do nepravilnosti. Del zaposlenih, med njimi Edvard Jug, ki je eden od dveh predstavnikov sveta delavcev v nadzornem svetu, je trdil, da je bil pri izbiri zaveden in da Pustoslemšek ne izpolnjuje pogojev za prijavo na delovno mesto. Šlo je za dopis s pravnim mnenjem odvetnika Saše Ostrožnika, za katerega se je izkazalo, da je bil prirejen in lažen, zato je predsednik nadzornega odbora zoper storilce podal kazensko ovadbo.

Zdaj pa pozor. Milan Žnidaršič je osebno tožil komunalno podjetje Trbovlje, kjer je odvetnik Ostrožnik po navodilih direktorja Milana Žnidaršiča prepoznal krivdo. Z drugimi besedami, član Socialnih demokratov je tožil kar samega sebe in pri tem mu je uspelo. Bil je uspešen, prvi sklep o imenovanju direktorja Pustoslemška je bil razveljavljen, sodba pa pravnomočna. Vse skupaj v 18 dneh, za kar je poskrbela sodnica Urška Kusič.

Foto: Nova24TV. Iztok Hribovšek je predsednik nadzornega sveta Komunale Trbovlje in opozarja, da sta županja Gabričeva in sodnica okrožnega sodišča prekoračili svoje pristojnosti.

Tudi po drugem glasovanju zmagal Jože Pustoslemšek
Nadzorni svet so torej prisilili, da je ponovno preveril ustreznost kandidatov in nato opravil ponovne volitve. Rezultat je bil isti. Neodločeno 3 : 3, odločil je glas predsednika nadzornega sveta, ki je bil spet za Jožeta Pustoslemška. Trije nadzorniki, ki so ob navzočnosti županje Jasne Gabrič glasovali za Žnidaršiča, so sejo nato zapustili. Od takrat dalje obstruirajo vse seje, ki jih poskuša sklicati predsednik Hribovšek, pobude, naj se neaktivne člane zamenja, pa županja noče upoštevati. Še več, sama bi zamenjala tri člane nadzornega odbora, ki so aktivni.

Pustoslemšek želi od 20. novembra prevzeti direktorski položaj v komunalnem podjetju, a mu Žnidaršič niti s policijo ni dovolil zasesti novega delovnega mesta. Županja Gabričeva je okrajnemu sodišču namreč predlagala, naj za vršilca dolžnosti imenuje Žnidaršiča, češ da podjetje nima direktorja. Zanimivo je, da se trem članom nadzornega sveta očita politično kupčkanje, čeprav vsi prihajajo iz različnih strank. Hribovšek je bil na županjini Listi za naše Trbovlje, Mitja Vozelj je član Slovenske demokratske stranke, Davorin Žnidarič pa član Levice.

Foto: Nova24TV. Ekipa Drugorazredni je obiskala Trbovlje, kjer se izvaja prava komunistična diktatura.

Sodnica Kusičeva v nekaj dneh po navodilu županje Žnidaršiča vpisala nazaj v poslovni register
Ko gre za interes starih struktur očitno sodišča lahko delujejo zelo hitro. Čeprav se je Pustoslemšek 20. novembra letos na zakonit način vpisal v Ajpes kot direktor komunalnega podjetja, je še isti dan županja Gabričeva naznanila, da bo direktor Komunale še naprej Milan Žnidaršič. Prek Občine Trbovlje je v torek, 21. novembra, podala uradni predlog, sklep je sodnica Urška Kusič izdala v četrtek, 23. novembra.

Sklep ta dan še ni bil pravnomočen, saj je še istega dne Pustoslemšek kot direktor, naveden v Ajpesu, dal pritožbo na sklep. Sodišče mu je poslalo sodno takso v višini 100 evrov, ker je njegova pritožba v obravnavi, vseeno pa je že 30. novembra Pustoslemška izbrisalo iz poslovnega registra in ponovno vpisalo Žnidaršiča. Narobe svet. Gre za očitno rušenje pravne države, predsednik nadzornega odbora Hribovšek pa opozarja, da sta sodnica in županja prekoračili svoje pristojnosti. Nadzorni svet je bil namreč zavezan k izbiri najbolj kompetentnega kandidata, in ne k politični izbiri ali pritisku občinske politike.

Foto. Nova24TV. Davorin Žnidarič je član stranke Levica, a pravi, da je zgrožen nad početjem tistih, ki podpirajo socialdemokrata Žnidaršiča.

Pustoslemšek toži Žnidaršiča, ki ima na grbi številne grehe iz preteklosti
“Izjemno sem razočaran nad vedenjem določenih članov nadzornega odbora. Zahrbtno so se spravili na nas, ker smo izbrali spremembo,”
pravi eden izmed treh aktivnih članov nadzornega sveta Davorin Rudolf. Z njim se strinja tudi Mitja Vozelj, ki pravi, da vse pomembne institucije v Trbovljah obvladujejo stare strukture iz prejšnjega režima.

Foto: Nova24TV. Vsi člani nadzornega sveta so se strinjali, da Pustoslemšek ustreza pogojem za razpis. Takrat še nihče ni pričakoval, da lahko premaga Žnidaršiča. Potem pa se je zapletlo in del članov nadzornega sveta se je uprl ter želel z lažmi izsiliti, da se Pustoslemška izloči iz postopka.

Za Pustoslemška sicer ni nobenega dvoma, da bo nekega dne lahko opravljal vlogo direktorja v komunalnem podjetju, za katerega je prepričan, da je edini zakoniti zastopnik, saj se je na zakonit način vpisal v poslovni register Ajpesa. “Iz pritožbe je jasno razvidno, da sklep še ni bil pravnomočen, 30. novembra so mi poslali sklep za plačilo takse, ker je zadeva v obravnavi, nekako mi ni jasno, na podlagi česa so me lahko izbrisali iz poslovnega registra. Direktor komunalnega podjetja sem postal s sklepom nadzornega sveta, ki je bil sprejet skladno z zakonodajo in statutom podjetja. Tega sklepa doslej nadzorni svet ni preklical,” pa opozarja Pustoslemšek.

Foto: Nova24TV. Županja želi odstaviti edine tri člane nadzornega sveta, ki so aktivni, in ne tistih, ki sejo obstruirajo.

Pustoslemšek je proti Žnidaršiču zaradi domnevnih kršitev že vložil kazensko ovadbo, neuradno pa je slišati, da naj bi pristojni organi pod drobnogled vzeli tudi razpis Komunale, s katerim so oddali dela pri rušenju toplarniškega dimnika za neobičajno visoko ceno, so poročali nekateri slovenski mediji. Ko bo Pustoslemšek prevzel vajeti Komunale, pa bo moral prej ali slej preveriti tudi stare Žnidaršičeve grehe. Več sto občanov Trbovelj domnevno nima sklenjenih pogodb o priključitvi na čistilno napravo, storitve pa Komunali menda plačujejo.

Povezava do videoprispevka o bizarni zgodbi s Trbovelj:

Poklicali smo v komunalno podjetje in zahtevali direktorja podjetja Jožeta Pustoslemška. Na naše veliko presenečenje, čeprav trenutno podjetje po lastni volji še vedno vodi Žnidaršič, tajnica ni zanikala, da je Pustoslemšek direktor. Dejala je zgolj, da ga ni v službi in da nima telefonske številke ter da naj pokličemo kateri drugi dan … Hribovšek je bil gost v oddaji Drugorazredni in je odgovor tajnice komentiral z besedami, “da očitno v Komunali nihče ne ve, kaj se bo zgodilo, zato so zelo previdni z besedami”.

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...