Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Datum:

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na predsednika Jovenela Moisa med desetinami drugih obtožil tudi njegovo ženo. Odločitev bi lahko dodatno destabilizirala Haiti s protestniki, ki od aktualnega premierja zahtevajo odstop. Nekdanji premier trdi, da gre za državni udar in način, da se ohrani aktualna oblast.

Haitijski sodnik, odgovoren za preiskavo atentata na predsednika Jovenela Moïseja julija 2021, je v poročilu, objavljenem v ponedeljek, med drugim obtožil njegovo vdovo Martine Moïse, nekdanjega premierja Clauda Josepha in nekdanjega načelnika haitijske nacionalne policije Léona Charlesa. Haitski konec preiskave je razburil številne, je pa aktualni sodnik že peti sodnik, ki obravnava primer. Več njegovih predhodnikov je odstopilo, ker so grozili njim in družinam.

Jovenela Moisa je 7. julija 2021 na njegovem domu umorila skupina oboroženih moških, od katerih so bili štirje ubiti v poznejšem streljanju s policijo. Martine Moise je bila takrat doma, med napadom pa je bila tudi sama huje poškodovana. A sodnik trdi, da je sokriva pri njegovem atentatu in da gre za zaroto. Očitajo ji sodelovanje z nekdanjim načelnikom haitijske nacionalne policije Léonom Charlesem.

Pričakuje se, da bodo obtožnice dodatno destabilizirale Haiti, ki se spopada z naraščajočim nasiljem skupin in množičnih protestov proti aktualni vladi Ariela Henryja.

Foto: EPA

Joseph ne bo odnehal, dokler ne bo zadoščeno pravici
Mnogi Haitijci verjamejo, da je Henry nelegitimen voditelj, ki bo naredil vse, da ostane na oblasti. Enako potrjuje tudi nekdanji premier Claude Joseph, ki je Henryja obtožil oviranja preiskave in pregona političnih nasprotnikov. Prepričan je, da je bil Henryjev načrt z umorom odstraniti takratnega predsednika in soprogo, sedaj pa pravosodni sistem izkorišča za dosego svojega cilja. Henryja je pozval, naj odstopi, in dejal, da ne bo prenehal s svojim “bojem, dokler pravici ne bo zadoščeno.”

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...