[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Datum:

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila poročilo spornega nakupa prostorov za novo sodno stavbo na Litijski cesti v Ljubljani. Dokument, ki so ga prejeli mediji, skriva pomembne dele poročila. Informacije, ki jih vsebuje dokument, sicer ne morejo odvezati krivde naodgovornejših za nakup, to je same ministrice, ki je podpisala kupoprodajno pogodbo, predsednika vlade in finančnega ministra, ki je zagotovil potrebna sredstva. 

V kabinetu odhajajoče pravosodne ministrice trdijo, da so zatemnili določene dele poročila zaradi interesa preiskave. “V poročilu so zakrite informacije, za katere menimo, da jih v luči mnenja NPU ne moremo razkriti zaradi varstva interesov preiskave,” so sporočili.

Poročilo kot eno ključnih nepravilnosti navaja manjkajočo projektno dokumentacijo. Vsebuje pa tudi več indicev, da je bila celotna dokumentacija pripravljena z namenom preferiranja točno določenega ponudnika. Prirejena naj bi bila tudi celotna investicijska dokumentacija. Tudi tukaj se pojavi indic, da je bila dokumentacija pripravljana z namenom preferiranja točno določenega ponudnika.

Z nakupom naj bi bile povezane tudi kadrovske “rošade”. Uslužbenci, ki naj bi opozarjali na nepravilnosti pri projektu, naj bi doživeli degradacije, tisti, ki so bili ključni pri projektu, pa naj bi doživeli napredovanja.

Odtis glavnega tajnika SD
Poročilo izpostavlja tudi sum neposrednega vplivanja nekdanjega glavnega tajnika SD Klemna Žiberta na izvedbo projekta. Ta naj bi bil vpleten “najmanj v fazi zagotavljanja finančnih sredstev za izvedbo projekta v decembru 2023”, opozarja pa tudi na sumljive menjave telefonov Klemna Žiberta in nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa.

Celotno poročilo, ki ga je pridobil 24ur, lahko preberete spodaj.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....