Mediji: 92-letni Pepci vzela dom, zdaj hoče še najemnino

Datum:

Solkanka Jožefa Curk se mora v svoji visoki starosti boriti za dom, ki ga je ustvarila skupaj s pokojnim možem. Pravnica iz Novega mesta Irena Aš Gradecki pa zdaj zahteva še najemnino, poročata Slovenske novice in Žurnal24.

                   

92-letna gospa se je leta 1988 skupaj z možem Ivanom vselila v hiško v Solkanu. Težave so se začele potem, ko sta se pred dobrimi 15 leti v Krkinih toplicah v Strunjanu prvič srečala z Aš Gradeckijevo. Ker sta se dobro razumeli, jo je prosila za pomoč pri urejanju meje s sosedi.

“K nama je prihajala približno dvakrat na mesec in vsakič sva ji za ‘papirje za mejo’ dajala po 300 ali 400 evrov na roke, v gotovini, brez podpisov in brez zaznamkov, saj sva ji popolnoma zaupala. Tudi vse papirje, ki jih je bilo vedno veliko, sva podpisovala, ne da bi jih brala, v popolnem zaupanju do Irene. Tako je bilo vse do Ivanove smrti. Četudi bi bila meja zlata in papirjev ogromno, bi jih v vseh teh letih morala zaključiti. A vsega tega se tedaj z možem nisva spraševala, saj nama je bila prijetna zavest, da nekdo skrbi za najine ‘pravne zadeve’,” so bile po poročanju Žurnala Pepčine izkušnje.

Nekaj tednov po Ivanovi smrti maja 2015 je Curkova izvedela, da hiša ni več njena: “Aš Gradeckijeva mu je na smrtni postelji v bolnišnici dala podpisati novo oporoko, v kateri je bila edina dedinja ona, meni pa je med vsemi papirji za mejo s sosedi dala podpisati kupoprodajno pogodbo, po kateri je mojo polovico hiše od mene kupila za 60.000 evrov, ki naj bi mi jih prinesla na dom v gotovini, v bankovcih po 500 evrov, in sicer 6. junija 2014. Hišo sva imela od nekdaj napisano vsak polovico,” je povedala Curkova. Tistih 60.000 pa po njenih besedah ni nikoli videla.

Hiša Jožefe Curk

Sodnik pravdnega oddelka v Novi Gorici je odločil, da je oporoka ponarejena in priznal prvotno, ki jo je Ivan napisal leta 2011. Po njem je tako Curkova dobila nazaj polovico hiše po njem, svoje pa ne: po civilni sodbi njena polovica še vedno pripada Aš Gradeckijevi.

Pooblaščenec Curkove Franci Matoz je takrat zoper Aš Gradeckijevo vložil kazensko ovadbo za poskus goljufije in ponarejanje listin. Na okrožnem sodišču v Novi Gorici je bila spoznana za krivo in obsojena na pogojno kazen 22 mesecev zapora s preizkusno dobo dve leti ter plačilo slabih 4.000 evrov, a se je pritožila in uspela: koprsko višje sodišče jo je decembra lani razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje nižjestopenjskemu.

V Novi Gorici pa se sojenje ne premakne nikamor: v enem letu je odpadlo najmanj pet narokov, enkrat zaradi protesta sodnikov, v vseh ostalih primerih pa se je Aš Gradeckijeva opravičila, da je na bolniškem staležu. Pepca se seveda naprej bori za svojo polovico hiše.

A. V./Moja Dolenjska

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...