Medijski pregon

Datum:

Slovenska parlamentarna levica, zbrana v koaliciji KUL, v svoji opozicijski vlogi zelo trpi. To trpljenje samo še stopnjujejo frustracije zaradi dejstva, da ji z nobeno od njenih akcij ni uspelo bistveno oslabiti aktualne Janševe vlade, kaj šele da bi dosegla njen padec. In teh akcij je bilo od lanske pomladi res veliko – od konstruktivne nezaupnice in ustavne obtožbe do številnih interpelacij, da uličnega razgrajanja kolesarskih in drugih protestnikov niti ne omenjamo. Zato se v svojih javnih nastopih, ki sedaj vsebujejo že tudi predvolilne obljube, njeni predstavniki vse teže zadržujejo.

Slednje velja tudi za stranko SAB, ki je do sedaj znotraj tega opozicijskega četverčka veljala za najbolj zmerno in zadržano. A so se v njej očitno odločili, da bodo s svojimi levimi kolegi tekmovali v radikalizmu. Tako so pred kratkim na družbenem omrežju Twitter napovedali obračun z “lažnimi novicami”. Konkretneje, napovedali so njihov “pregon”, ki da bo prioriteta te stranke.

Oglejte si še: Evropski novorek 2021

Pri tem je precej nenavadna že sama sintagma “pregon lažnih novic”. Bolj smiselno bi bilo denimo “razkrinkavanje lažnih novic”, lahko tudi “boj proti lažnim novicam”. Beseda “pregon” namreč predpostavlja sankcioniranje, običajno v kazenskem smislu. Sankcionirati pa je mogoče samo storilce določenih dejanj – v konkretnem primeru tiste, ki širijo “lažne novice”, se pravi bodisi konkretne avtorje bodisi medijske hiše, ki jih objavljajo.

Predvolilna obljuba je napoved cenzure in pregona ideološko neprimernih medijev
In za to sabovcem pravzaprav gre! Njim ni do tega, da bi se zoperstavili dejanskim manipulacijam in širjenju izkrivljenih ali celo povsem izmišljenih informacij, kar je v resnici velik problem sodobne t. i. informacijske družbe. Njim je do politično-ideološkega obračunavanja. O tem jasno priča slika, ki so jo priložili k omenjeni napovedi. Na njej so namreč samo tisti mediji, ki so kritični do koalicije KUL (Demokracija, Nova24TV, Požareport, Moje Podravje, Moj Maribor itd.). Tam ni nobenega medija, ki je naklonjen koaliciji KUL (in s tem tudi stranki SAB), pa čeprav ti predstavljajo veliko večino slovenskega medijskega prostora. Spomnimo se, to so mediji, ki od nastopa aktualne vlade zganjajo pravo histerijo, širijo nebuloze o nekakšni diktaturi in promovirajo malodane vse in vsakogar, ki nasprotuje vlade, pa tudi če gre za popolne lažnivce, manipulatorje, bleferje in ignorante. Oni sodijo med glavne krivce za polarizacijo in ozračje sovraštva, ki vlada v družbi. Po njihovi “zaslugi” je tudi epidemiološka situacija v Sloveniji precej slabša, kot bi lahko bila, saj sistematično spodkopavajo ukrepe za zajezitev širjenja virusa (res je pa, da si te zasluge delijo  z mnogimi –  od ustavnega sodišča do informacijske pooblaščenke). In ti mediji so do sedaj v javnost lansirali “malo morje” tega, kar bi po vseh kriterijih lahko opredelili za “lažne novice”. Vendar so po prepričanju sabovcev očitno neproblematični. Razlog za to je samo eden – ker so na njihovi strani.

Alenka Bratušek, SAB (Foto: STA)

To “predvolilno obljubo” lahko zato razumemo kot napoved cenzure in preganjanja ideološko neprimernih medijev. V primeru morebitne volilne zmage in posledično sestave vlade s strani koalicije KUL si lahko obetamo obračun s tisto medijsko manjšino, ki jih ne bo podpirala. Spomnimo se, kako je nekdanji premier, ki vodi eno od strank te koalicije, pozval podjetja v večinski državni lasti, naj ne oglašujejo v medijih, ki “širijo sovraštvo” (beri: kritizirajo njegovo vlado). Vendar se lahko bojimo tega, da se ne bodo več zadovoljili s takšnimi pozivi, ampak bodo uporabiti bistveno trše ukrepe, v smislu kriminalizacije “moralno-politično neprimernega” govora.

dr. Matevž Tomšič

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...