Merklova pritiska, Johnson ne popušča: Dogovor o brexitu vse manj verjeten

Datum:

V novem telefonskem pogovoru med britanskim premierjem Johnsonom in nemško kanclerko Angelo Merkel se je pokazalo, da bo EU na vse pretege skušala otežiti odhod Velike Britanije iz EU. Pojavlja se vprašanje, ali se EU boji, da bi lahko uspeh Združenega kraljestva izven EU pomenil odhod nekaterih drugih nezadovoljnih držav članic?

                   

Po trditvah vira iz kabineta britanskega premierja Borisa Johnsona naj bi po zadnjem telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel postalo jasno, da EU ne bo privolila v nikakršen dogovor.

Pogajanja o dogovoru o brexitu naj bi po pol ure dolgem klicu pokazala, da je malo verjetno, da bi bil do 31. oktobra 2019, ki je za zdaj napovedan kot zadnji dan za izstop Velike Britanije iz EU, dosežen kakršenkoli dogovor.

EU se z vsemi močmi oklepa Velike Britanije
EU naj bi bila po pisanju Breitbarta prepričana, da ima v rokah veto. “Merklova je rekla, da če bi Nemčija želela zapustiti EU, to ne bi bil noben problem, a Združeno kraljestvo ne more oditi, ne da bi za seboj pustilo Severno Irsko znotraj carinskega območja (EU) za zmeraj.”

Britanski premier Boris Johnson (Foto: EPA)

Z drugimi članicami EU si želi preko Severne Irske pustiti odprta vrata za prost pretok blaga v Združeno kraljestvo. Po trditvah Merklove naj bi zadnjo besedo pri vsem imela Irska.

“Problem, s katerim se soočamo,” je pojasnil predsednik Evropske raziskovalne skupine konservativcev (ERG) za Sky News, “je v tem, da skuša EU izsiliti veto na to, ali lahko del naše države zapusti skupno carinsko območje.”

Odločala naj bi Irska

Vodja stranke demokratičnih unionistov (DUP) Arlene Foster je povedala, da so Johnsonovi predlogi pokazali, da je glavni cilj Irske, da bi obdržali Severno Irsko znotraj carinskega območja EU. “Nobenega takega ultimata ali rezultata ne bomo sprejeli,” trdi Fosterjeva.

Nemška kanclerka Angela Merkel in njena naslednica, novoimenovana obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer (Foto: EPA)

Kaj točno lahko pričakujemo, da se bo na koncu tudi zares zgodilo z brexitom, bo znano konec meseca, ko bo jasno, ali je Velika Britanija še del EU ali ne.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...