Na makedonskih ulicah protestirali kulturni delavci

Foto: Al-Jazeera

Na ulicah Skopja je v torek, 8. oktobra 2019, protestiralo okoli 800 kulturnikov in njihovih podpornikov zaradi nizkih plač. Po vsega 20 minutah protesta jim je socialdemokratski premier Zoran Zaev sporočil, da se bo z njimi pogajal 24. oktobra.

Pred zgradbo makedonskega ministrstva za kulturo se je zbralo 800 kulturnih delavcev – del sindikata kulturnikov Makedonije. Zbrane je motilo, da v zadnjih 15 letih ni bil z državo dosežen nikakršen kolektivni dogovor, temveč se je pogajalo z vsakim cehom posebej.

Preberite še: V Ukrajini protesti proti sprejetju dogovora, ki bi Donbasu dal pravico do referenduma o samoodločitvi

Shod se je pričel pred stavbo makedonske filharmonije, nadaljeval mimo stavbe vlade in končal pred ministrstvom za kulturo. Tam je bilo napovedanih 46 govorov raznoraznih predsednikov sindikalnih organizacij.

Zaev napovedal dogovore s sindikati
Zbrani so po pisanju Aljazeere mahali z znaki “neposredno dejanje pomeni uresničitev”, kar naj bi postal klic vseh nezadovoljnih kulturnikov.

Predsednik socialdemokratov in makedonski premier Zoran Zaev (Foto: epa)

Obseg kulturnikov je v Makedoniji res obširen. Obsega namreč baletnike, gledališčnike, operne pevce, knjižničarje, muzejske kuratorje ter arheologe.

Po dvajsetih minutah protesta je makedonski premier Zoran Zaev sporočil, da se bo s predstavniki sindikatov sestal 24. oktobra 2019. Zbrani naj bi bili s tem zadovoljni. Ni pa znano, ali so nato nadaljevali z vsemi napovedanimi 46 govori.

Delajo za minimalno plačo
Predsednica sindikata Sanja Arsovska je Zaevovo sporočilo označila za “velik uspeh”. Pri tem je izpostavila, da ima sindikat člane z doktorati, ki delajo v muzejih in na arheoloških najdiščih za 300 evrov na mesec. Po zadnjih dostopnih podatkih naj bi bila povprečna makedonska plača okoli 410 evrov. Minimalna plača je okoli 282 evra.

Ivan Šokić

  • soc

    Kulturniki gredo na cesto proti levi vladi??? Ne me basat, ali je kaj takega v letu 2019 sploh kje dovoljeno?

  • Olga101

    “Kultura in prosveta, naša bo osveta”, zato komunisti ups levičarji vedno nagrajujejo svoje agitpropovce!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!