Mestne občine opozarjajo – zvišanje plač bodo plačali starši vrtčevskih otrok

Datum:

Zahteve za višje plače se vrstijo, vendar se pojavlja vprašanje, ali bo državni proračun prenesel povišanja. Kot opozarjajo mestne občine, bodo zvišanje plač pomočnic vzgojiteljic nazadnje plačali starši.

                   

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je 9. januarja 2023 z Vlado RS dosegel dogovor o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede. Izhodiščna plača pomočnic je bila v 22. plačnem razredu, po novem pa bodo uvrščene v 26. plačni razred. To bi po nekaterih ocenah lahko pomenilo dvig plač za okoli 12 oziroma 13 odstotkov.

Nimajo sredstev

Pomočnice vzgojiteljic so z dvigom plač verjetno zadovoljne, so pa z višjimi stroški za občinske proračune nezadovoljni v Združenju mestnih občin Slovenije (ZMOS). Vlado RS so pozvali k pokritju višjih stroškov del v vrtcih. Župani ZMOS so podražitev stroškov dela obravnavali na urgentni seji skupščine ZMOS. Izpostavili so, da mestne občine niso bile vključene v pogajanja, ki so privedla do dogovora o povišanju plač pomočnicam vzgojiteljic v vrtcih, kot ustanoviteljice vrtcev pa nosijo finančne posledice tega dogovora.

“Dejstvo je, da mestne občine nimajo sredstev za pokritje višjih stroškov dela v vrtcih. Dejstvo je tudi, da strošek dela predstavlja glavnino cene programov vrtcev. Obseg dodatnih stroškov v posameznih mestnih občinah dosega tudi večmilijonske zneske,” so opozorili v ZMOS. Rezultat urgentne skupščine je bil poziv Vladi RS, da pokrije stroške vseh povišanj plač, ki so oziroma bodo nastali po 1. januarju 2023, v nasprotnem primeru bodo mestne občine zaradi nevzdržnega finančnega stanja poslovanja vrtcev prisiljene v dvig cen.

To pa seveda pomeni, da bodo mestne občine primorane finančno breme povišanja prevaliti na starše. V ZMOS se zavedajo, da bi to pomenilo dodatni inflacijski pritisk, hkrati pa bi dvig cen v vrtcih veliko družinam izničil učinek nedavnega povišanja minimalne plače. Dvig cen vrtcev občine napovedujejo že februarja. Mestne občine opozarjajo, da enak poziv velja tudi za vse druge primere, ko se bo Vlada RS brez vključenosti mestnih občin, vendar s finančnimi posledicami na občinske proračune, dogovorila za višje plače posameznih skupin javnih uslužbencev.

Podcenjeni občinski uslužbenci

Pozivi za dvig plač pa se kar vrstijo. Zahtevo za višje plače je na Vlado RS podal tudi Sindikat občin Slovenije, ki združuje zaposlene v lokalni samoupravi. V pismu premierju Robertu Golobu so izpostavili, da so zaposleni v lokalni samoupravi gonilo razvoja v slovenskih občinah. Vse investicije v občinah namreč izvajajo zaposleni v občinskih upravah, ki pa naj bi bili za svoje delo plačani podpovprečno glede na preostali javni sektor. Ob tem ne preseneča, da na javne razpise za zaposlitev sploh ni več prijav. Po opozorilih sindikata občine tako težko pridobijo kakovostne kadre, saj je okolje postalo nekonkurenčno in neprivlačno.

Zanima jih, kako bo vlada ukrepala in zavarovala razvoj občin, saj je delo zaposlenih popolnoma podcenjeno, njihova plača pa skoraj ne omogoča dostojnega življenja občinskim uslužbencem in njihovim družinskim članom. Zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, povišanje plač za štiri plačne razrede vsem, vključno z občinskimi funkcionarji, župani in podžupani, ter izplačilo regresa za letni dopust za leto 2023 vsem v javnem sektorju v višini 1500 evrov. V pozivu so še zapisali, da ne izključujejo možnosti organizirane stavke po vseh slovenskih občinah, če vlada ne bo prisluhnila njihovim zahtevam.

Plače funkcionarjev

Združenje občin Slovenije (ZOS) že kar nekaj let opozarja, da je odprava nesorazmerij med plačami javnih uslužbencev v občinskih upravah in plačami občinskih funkcionarjev nujna. “Dejstvo je, da so razmerja med plačami v javnem sektorju porušena in da jih bo treba v okviru prenove plačnega sistema jasno in na novo določiti, pri tem pa poskrbeti, da do takšnih anomalij, kakršnim smo priča sedaj, v prihodnje ne bo več prihajalo,” so zapisali v ZOS, ki je podprl prizadevanja Sindikata občin Slovenije.

Problematiko je pred dnevi na svoji 22. seji obravnavalo tudi predsedstvo Skupnosti občin Slovenije. Na temo uskladitve plač funkcionark in funkcionarjev je državni sekretar na ministrstvu za javno upravo izpostavil, da načrtujejo prenovo plačnega sistema v celoti, v njegovem okviru pa bodo reševali tudi nesorazmerja na področju plač funkcionark in funkcionarjev.

“V kratkem bomo občinskim združenjem lahko predstavili osnovne stebre za sistemske spremembe, pričakujemo pa, da bodo usklajevanja glede novega plačnega sistema končana do 30. junija 2023,” je dejal Trbič. Kot je izpostavil predsednik SOS Vladimir Prebilič, kočevski župan, je sicer prav, da država pripravi plačno reformo, vendar je treba nekatere anomalije, ki vztrajajo že dvanajst let, odpraviti prej. “Prišel je čas, ko je treba nekatere zadeve urediti nemudoma,” je prepričan Prebilič.

Maruša Opeka

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko prehrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...