Upokojenci s protestom vlado prisilili k umiku 600 evrov dodatka sodnikom in tožilcem

Datum:

Ta teden je zelo odmeval protestni shod upokojencev v Ljubljani, kjer se je po zadnjih podatkih organizatorjev zbralo več kot 27 tisoč ljudi. Največji mediji, vključno z vladno koalicijo, so protest ignorirali. Pravzaprav so se v sredo, 1. marca, skrili na Brdu pri Kranju. Ne glede na to pa je protest imel vsaj en učinek.

                   

Vlada je namreč že dan po protestu, 2. februarja, iz parlamentarnega postopka umaknila predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov, po katerem bi zaposleni funkcionarji v pravosodju (sodniki in tožilci) prejeli 600 evrov dodatka mesečno, in to že s 1. januarjem 2023.

Še v torek, 28. februarja, je vlada zahtevala, naj parlament takoj uzakoni Golobov dodatek, ker bo sicer nastala velika škoda za državo. Dva dni pozneje pa je zahtevo nenadoma umaknila iz parlamentarne procedure.

Upokojenci dosegli svoj cilj
Uradno so se izgovarjali, da so predlog zakona umaknili zaradi mnenja pravnikov v parlamentu. Dejstvo pa je, da so bila mnenja zakonodajno-pravne službe že doslej pogosto izjemno kritična, pa zato nobena, niti Golobova vlada, ni umaknila še nobenega primera. Upokojenci so torej dosegli vsaj en cilj, po napovedih bodo svoj boj za izboljšanje stanja in za višje pokojnine nadaljevali. In še, vlada je z umikom predloga zelo osmešila tudi Roberta Goloba in njegovo obljubo sodnikom ter tožilcem o dodatnih 600 evrih mesečnih.

Umik zakona o 600 evrih dodatka z dne 2. februarja, ki ga naj bi državni zbor po hitrem postopku sprejel že v petek:

Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...

Eden od dagestanskih teroristov je bil iz borilne skupine prvaka MMA Habiba Nurmagomedova

Gadžimurad Kagirov, borec MMA, povezan s slavnim borcem Habibom...

Afganistanec v Fužinah skušal oropati dve ženski

Včeraj je prišlo do novega zločina povezanega z nezakonitimi...