Migranti spet prosto po slovenskih vaseh

Datum:

Slovenska vlada je v petek, 27. oktobra, podaljšala nadzor na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko. To naj bi po njihovem prepričanju pomenilo, da je slovenska državna meja varovana. Dejstvo pa je, da vlada z nadzorom na mejnih prehodih zgolj otežuje prehode državljanom z urejenimi dokumenti, posebno še dnevnim delovnim prehodnikom meje. Nezakoniti migranti namreč v državo ne vstopajo prek mejnih prehodov. V zadnjem času se migranti ne sprehajajo zgolj po Posavju, pač pa tudi v notranjosti Bele krajine. Znano je sicer, da večina dokumente že pred prihodom v državo zavrže. Tako niti ne vemo, kdo in od kje prihaja. Varnostno tveganje je zelo veliko.

                   

Povsem drugače pa je na slovensko-italijanski meji. Italijanska vlada je na mejo poslala vojake, vendar o tem slovenski vladi naklonjeni mediji ne poročajo. Za razliko od novinarjev in fotoreporterjev hrvaškega Jutarnjega lista, ki so se konec prejšnjega tedna odpravili na mejo pri Trstu. Ugotovili so, da je Italija na mejo s Slovenijo umestila do zob oborožene vojake. Ti skupaj s policijo preusmerjajo promet z avtoceste in nadzirajo vozila ter potnike.

O tem, da bi morala tudi slovenska vlada na južno mejo poslati vojake, hkrati pa bi morali izvajati določila Zakona o tujcih, po katerih bi nezakonite migrante že na meji zavrniti, je pred dnevi opozoril tudi dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije. SDS pa je že pred tedni zahtevala sklic seje Sveta za nacionalno varnost. Nič od tega se ni zgodilo. V vladi gredo po svoje in državljane izpostavljajo nevarnosti.

Medtem, ko Robert Golob o migracijah ne črhne besedice, očitno ima “pomembnejše opravke”, pa je hrvaški premier Andrej Plenković pred dnevi povedal, da zunanjo hrvaško mejo varuje več policistov kot ves jugovzhod Evrope (Vir). V pogovoru za francosko televizijo France 24 ob koncu tedna pa je povedal, da nadzor na mejnih prehodih ne bo preprečil terorističnih napadov in porast ekstremizma. Za obvladovanja migracij po t. i. vzhodnosredozemski poti, poleg krepitve nadzora na grško-turški in bolgarsko-turški meji, je nujno, da BiH in Srbija uskladita svoji vizumski politiki s politiko unije. “Trenutno smo priča temu, da ljudje letijo v Sarajevo ali Srbijo z letali kot turisti in se potem v enem dnevu iz turistov spremenijo v ilegalne migrante, ki vodijo tihotapske skupine čez zeleno mejo,” je dejal Plenković.

Migranti spet prosto po slovenskih vaseh
S Policijske uprave Novo mesto so prejšnji teden (za sredo in četrtek) poročali, da so na območju Bele krajine izsledili 41 ilegalnih migrantov. Sprehajali so se v krajih Drenovec, Marindol, Vinica, Preloka, Sinji Vrh, Miliči (vse občina Črnomelj), Cerovec pri Črešnjevcu (občina Semič) in v Metliki. Še bistveno več so jih popisali v krajih na območju brežiške in krške občine. O prijetih na nadzorovanih mejnih prehodih policija ne poroča. Očitno jih ni. Ob vsem tem je tudi vprašanje, koliko jih je šlo mimo policije.

Policisti pa so med 27. 10. in 30. 10. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Kapele, Loče, Rakovec, Ribnica, Brežice, Mostec) izsledili in prijeli 59 državljanov Bangladeša, 54 državljanov Pakistana, 51 državljanov Iraka, 41 državljanov Afganistana, 29 državljanov Turčije, 25 državljanov Rusije, 16 državljanov Konga, 14 državljanov Nepala, 12 državljanov Maroka, 12 državljanov Sirije, osem državljanov Šrilanke, osem državljanov Indije, dva državljana Kitajske, dva državljana Tunizije, in po enega državljana Alžirije, Mongolije, Libije in Azerbajdžana. Na območju PP Črnomelj (Miliči, Zilje, Žuniči, Stara Lipa) so prijeli 29 državljanov Maroka, šest državljanov Alžirije, dva državljana Libije, državljana Tunizije in državljana Egipta in na območju PP Metlika (Drašiči, Metlika) pet državljanov Afganistana, državljana Turčije, državljana Irana in državljana Azerbajdžana. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...