Migrantov v Bosni in Hercegovini je vsak dan več! Vdirajo v prazne hiše, zahtevajo zastonj zdravila in hrano!

Datum:

Uradni podatki obmejne policije Bosne in Hercegovine so razkrili, da je bilo v treh mesecih odkritih 812 migrantov, 937 osebam pa je bil preprečen poskus nezakonitega prehoda meje. Največje število nezakonitih migrantov je bilo odkritih na območjih Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bijeljine, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše in Bihaća.

Fotografije iz Bihaća in Velike Kladuše razkrivajo, da je migrantov vsak dan več, zdi se, da se je Bosna in Hercegovina znašla v situaciji, ko je nezmožna zaustaviti njihov nezakonit prehod meje in vstop v državo. Postavlja se vprašanje, koliko migrantov je v resnici neopaženo vstopilo v državo?

Bosanski mediji se sprašujejo, kaj ob problematiki počne ministrstvo za varnost, glede na to, da so bila pred tremi leti, ko se je država pripravljala na prihod 5.000 migrantov, predvidena sredstva v državnem proračunu. Poraja pa se tudi vprašanje, kaj je z donacijami evropskih držav, ki jih dobiva Služba za zunanje zadeve v zvezi s projektom odvračanja migrantov.

Veliko ljudi ima kriminalne namene
Cilj migrantov je, da se prebijejo do posamezne države članice Evropske unije. Prebivalci mest v Bosni in Hercegovini, ki srečujejo migrante, navajajo, da je zaradi njih vedno več problemov, saj so med njimi ljudje s kriminalnimi nameni, večina je Afganistancev in Pakistancev. Nedavno je nekdo od njih, kljub temu, da sta jim bila nudena namestitev in topli obrok humanitarnega društva Merhamet, iz džamije ukradel škatlico z dobrodelnimi prispevki.

Ilegalni migranti (Foto: Twitter)

Vdirajo v hiše, zahtevajo zastonj hrano in zdravila
V vedno večjem številu migranti spijo v parkih in na ulicah Bihaća, opozarja poslanec Mirvet Beganović, ki ob tem navaja, da velikokrat vdirajo v hiše tistih lastnikov, ki se nahajajo v tujini. V hiše se nato vselijo, povzročajo škodo in potem še ropajo. Po besedah Beganovića čedalje več migrantov prosjači po ulicah, kar kaže na to, da jim je pričelo zmanjkovati denarja. Migranti prav tako prihajajo v trgovine in zahtevajo tisto, kar trenutno potrebujejo, a tu se ne konča. Obiskujejo celo lekarne in zahtevajo brezplačna zdravila, čeprav niti centa niso vplačali v državni proračun.

Glede na  to, da se po Veliki Kladuši migranti sprehajajo povsem brez kontrole, je vprašanje časa, kdaj bo prišlo do večjega incidenta. Beganović je na seji skupščine opozoril, da je Bosna in Hercegovina postala država, kjer nezakoniti migranti niso pod nadzorom, saj se povsem svobodno gibljejo ter delajo, kar hočejo, a je naletel na gluha ušesa. Kot lahko vidimo, ni čudno, da se preko Slovenije vsakodnevno sprehaja več migrantov, na roko pa jim gre tudi toplejše vreme.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...

[Video] Kamala Harris – kraljica najbolj butastih izjav

Po tem, ko je Joe Biden odstopil od predsedniških...