fbpx

FOTO IN VIDEO: Migranti so namestitveni center spremenili v pravo mesto

V namestitvenem centru v Calaisu v Franciji, ki ga pogosto imenujejo tudi “džungla”, se je razvilo pravo malo mesto. Migranti so odprli že več kot deset trgovinic, poleg tega pa tudi več restavracij, knjižnic, informacijski center ter celo gledališče in nočni klub. 

Ko so pred osmimi meseci odprli namestitveni center za migrante v Calaisu v Franciji, je bilo tam le nekaj šotorov in peščenih sipin. Danes pa je v znameniti “džungli” že pravo malo mesto ter magnet za vse, ki želijo iz Francije v Veliko Britanijo. V namestitvenem centru so odprli že več trgovinic, restavracij, knjižnjic ter informacijski center, kjer svetujejo migrantom, kako priti v Veliko Britanijo.

V namestitvenem centru tudi nočni klub, kjer prodajajo tudi pivo
Središče tega mesta je znano kot market, v središču le-tega je kupolasto gledališče, v njegovi bližini pa galerija ter celo eritrejski nočni klub, v katerem prodajajo tudi pivo. Knjigarna, ki so jo poimenovali ‘Knjige džungle’ (ime naj bi dobila po knjigi Rudyarda Kiplinga), nudi učne ure angleščine in francoščine.

Video utrinki z zabave v klubu:

Migranti namenjeni v Veliko Britanijo
Namestitveni center je služil kot končna točka migrantov, kjer so čakali na priložnost, da se ilegalno pretihotapijo v Veliko Britanijo. Odkar veljajo strožji varnostni ukrepi, pa migranti v centru preživijo več časa, zato so si ga uredili po svoje. A tisti, ki trenutno prebivajo tam, še vedno iščejo svojo priložnost za vstop v Veliko Britanijo.

”V mestu vlada gverilsko bojevanje”
A v novem mestu ni vse tako perfektno, kot se sliši. Skoraj vsak dan prihaja do hudih izgredov, migranti policiste obmetavajo s kamenjem. Delavec v bližnji tovarni je tamkajšnje stanje opisal kot gverilsko bojevanje.

M. G. (Foto: epa)