Mikrobiolog pojasnjuje, zakaj v Bosni in na Hrvaškem manj okuženih od Slovenije – daleč od tega, da bi se tam bolje spopadali z epidemijo!

Datum:

“Hangping Yao je lani oktobra v reviji Nature objavil to, kar sem potreboval, da vam odgovorim. Eksperimentiral je z različnimi mutacijami novega korona virusa in ugotavljal, kako virulentni so, povedano drugače ali je razlika v njihovi hitrosti razmnoževanja. Ugotovil je tudi do 1500-kratno razliko v hitrosti razmnoževanja.” Izhajajoč iz tega vemo, da se nov korona virus različno hitro razmnožuje. To pomeni, da je bodisi manj kužen oziroma prepočasen za imunski sistem. Zato so v Bosni, na Švedskem, na Hrvaškem ali v Srbiji morda trenutno bolj uspešni, čeravno imajo večji odstotek ljudi, ki se higienskih ukrepov ne držijo ter bolj mile vladne ukrepe. 

                   

Mikrobiolog Gorazd Pretnar je podal odgovor na večkrat zastavljeno vprašanje s strani Facebookovih (ne)prijateljev: “Mnogi ste me vprašali, kaj pa Bosna, Kaj pa Švedska, kaj pa Srbija, kaj pa Hrvaška. Imajo odprto, se družijo, ne nosijo mask, imajo več svobode. Kar tako od palca vam nisem želel odgovoriti, čeprav je bila hipoteza in izkušnje na koncu jezika.” Njegova kariera mikrobiologa se je začela v 80. letih prejšnjega stoletja, z gojenjem in eksperimentiranjem s celičnimi kulturami. “Tu imate tipično stekleničko in shemo, kako celice prerastejo dno stekleničke.” Temu rečemo monosloj celic. Pretnar je ob tem še pristavil, da lahko na ta monosloj postavimo različne viruse in opazujemo hitrost njihovega razmnoževanja. To je bil uvod na podlagi katerega je skušal odgovoriti na zgoraj zastavljeno vprašanje.

“Hangping Yao je lani oktobra v reviji Nature objavil to, kar sem potreboval, da vam odgovorim. Eksperimentiral je z različnimi mutacijami novega korona virusa in ugotavljal, kako virulentni so, povedano drugače ali je razlika v njihovi hitrosti razmnoževanja. Ugotovil je tudi do 1500-kratno razliko v hitrosti razmnoževanja.” Izhajajoč iz tega, vemo, da se novi koronavirus različno hitro razmnožuje, to pomeni, da je bodisi manj kužen, oziroma prepočasen za imunski sistem. To razloži še marsikaj drugega, ne le zgornjo dilemo. Zaradi omejenega gibanja, se virus širi v okviru posameznih regij ali držav z minimalnim raznosom v druge populacije. A hkrati se tudi v zaprti populaciji širi od celice do celice od človeka do človeka in na tej poti tudi mutira.

Mikrobiolog Gorazd Pretnar je predstavil tipično stekleničko in shemo, kako celice prerastejo dno stekleničke. Temu rečemo monosloj celic. Na ta monosloj lahko položimo različne viruse in opazujemo hitrost njihovega razmnoževanja. (Foto: Facebook)

“Virus, ki pridobi potencial hitrejšega razmnoževanja bo v kratkem postal dominanten. Okužil bo več ljudi, več jih bo potrebovalo bolnišnično zdravljenje in epidemija stopi v eksponencialno rast. Če pa je virus počasen pri razmnoževanju pa imamo sliko Švedske, Bosne itd. Zato vas vljudno prosim, ne krivite stroko, ne krivite ukrepe, ne krivite politike. Ker nihče od naštetih ni kriv za hitrost razmnoževanja virusa. Je pa res, da se pri počasnem virusu, ne pozna problem velikega števila ljudi, ki ne spoštujejo ukrepov. Kadar pa imamo v populaciji virus, ki se hitro razmnožuje, zadošča okoli deset odstotkov tistih, ki ne spoštujejo ukrepov, da se virus razširi, kljub dobrim ukrepom. Če temu dodamo še gospodarstvo pa smo tam, kjer smo.”

Pretnar je že imel veliko dela z vplivneži, ki s škodljivo propagando lahkomiselno zmanjšujejo učinkovitost ukrepov
“Mislim, da sem dovolj preprosto in razumljivo razložil virulenco, tako, da jo bo vsak razumel. Novim variantam, angleški, afriški in še jih bo, pripisujejo bistveno hitrejše razmnoževanje, kot ga ima ta, ki trenutno kroži med nami.” Pretnar zato priporoča vsem, navkljub odpiranju, da se ne družijo, da nosijo maske, četudi niso obvezne. Kajti vsi se lahko okužimo: cepljeni, necepljeni, mladi, starejši, preboleli in tisti, ki še niso preboleli. In narava koronavirusa je taka, da ga vsi zgoraj našteti po okužbi, namnožitvi na naših celicah sluznic, lahko prenašamo na druge. Aerosol, v zaprtih ali odprtih prostorih pa je glavni transport širjena okužb. “Ostanite zdravi. Mislim, da sem s tem opravil svojo državljansko dolžnost.” 

Mag. dr. Gorazd J. Pretnar, univ. dipl. biol. in televizijski voditelj Marko Potrč. (Foto: Facebook, Instagram)

Pretnar je zadnje čase opozarjal tudi na negativen družbeni vpliv s strani številnih vplivnežev oziroma influencerjev, ki so brezvestno in samovšečno pod vprašanje neprenehoma postavljali na stroki utemeljene vladne ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa. “Midva z Markom Potrčem o novem koronavirusu ne moreva debatirati. Zakaj? Ker za vsaj približno razumevanje in obnašanje virusov, potrebuješ minimalno 12 let študija naravoslovja, mikrobiologije in imunologije. Osnova so pa praktične in teoretične izkušnje na celičnih kulturah. Moja relacija z Markom Potrčem je lahko zgolj relacija učitelj učenec,” je mikrobiolog Pretnar odgovoril covid zarotniku Potrču.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...