Zver po poskusu atentata na španskega kolega: “Imel sem občutek, da je precej zaskrbljen zaradi svoje varnosti”

Datum:

Za spodletelim atentatom na španskega politika Aleja Vidala Quadrasa, ki je bil ustreljen v bližini svojega doma v Madridu, naj bi po nekaterih trditvah stal iranski režim. Alejo Vidal Quadras je dolgoletni sodelavec in prijatelj dr. Milana Zvera, ki je prav tako nasprotnik iranskega režima in podpornik njihove opozicije, zato smo dr. Zvera vprašali za komentar glede samega poskusa atentata in tega, kdo bi znal biti odgovoren za ta napad.

                   

Pravi, da je sicer prezgodaj trditi, kdo stoji za poskusom atentata, saj preiskava še poteka. Se pa bolj nagiba k tej teoriji, da bi bil lahko za to odgovoren iranski režim. Ne verjame, da bi šlo lahko pri tem za kakšno zadevo, povezano z notranjepolitično situacijo v Španiji. Je pa poudaril, da bo treba počakati na zaključek same preiskave. Alejo Vidal-Quadras ni tako pomemben politični dejavnik v Španiji, da bi šlo za kakšne notranje spore. Težko, da bi šlo za kakšno zadevo znotraj Španije,” je ob tem izpostavil.

Milan Zver tako kot napadeni Alejo Vidal Quadras spada med dvanajst posameznikov, ki jim je Iran poleg osmih institucij Evropske unije uvedel sankcije. Zver je namreč eden od vodij neformalne skupine Evropskega parlamenta, Prijatelji svobodnega Irana. Vidal-Quadras je bil sicer eden izmed prvih politikov, ki jih je Iran zaradi podpore Nacionalnega sveta iranskega odpora (NCRI) in povezav s kritiki iranskega režima uvrstil kar na seznam “teroristov”. Zver nam je povedal, da je bil Vidal Quadras, sicer njegov dolgoletni prijatelj, ki je večkrat obiskal Slovenijo, že v preteklosti zaskrbljen glede svoje varnosti. “Sem zelo pretresen zaradi tega dogodka. Prezgodaj je karkoli trditi, saj preiskave še potekajo. Se pa spominjam, da me je pred meseci spraševal, če se počutim varnega na ulici, če se kaj obračam, ko slišim za seboj korake, ali gledam okoli sebe, ko parkiram avto, in tako naprej. Imel sem občutek, da je precej zaskrbljen zaradi svoje varnosti,” nam je povedal Zver.

Evropski poslanec Milan Zver. Vir: STA

Nevarnost predvsem “speče celice” teroristov
Zvera smo vprašali tudi, kako je poskrbljeno za njegovo varnost, glede na to, da je tudi njegovo ime na iranskem “črnem seznamu”. Razložil nam je, da se je glede tega pogovoril tudi z varnostnimi službami Evropskega parlamenta, in da je za varnost sicer poskrbljeno, da pa je težava predvsem v t. i. “spečih celicah” teroristov, ki so tudi v Bruslju. “Sprejeli smo določene varnostne ukrepe, vendar pa je zapleteno to, da ne gre le zame, gre tudi za osebje moje pisarne, za mojo družino. Občutek je vsekakor neprijeten,” je dejal.

Milan Zver in Alejo Vidal Quadras sta sicer že dolgoletna prijatelja in sodelavca. “Ravno pred kratkim je bil v moji pisarni v Bruslju. Sicer je že večkrat obiskal Slovenijo. V času, ko je bil Janez Janša v zaporu, se je odzval na krivice, ki se mu dogajajo. Seveda nas zbližuje tudi bolj konservativna usmeritev,” nam je še povedal.

Alejo Vidal Quadras je bil sredi belega dne iz neposredne bližine ustreljen v obraz, ko se je sprehajal po soseski v okrožju Salmanca v Madridu. Napadalec se je pripeljal na motorju in ga ustrelil v čeljust, zatem pa je pobegnil. Po poročanju španskih medijev naj bi šlo za profesionalca. Vidal Quadras je tudi sam policiji povedal, da gre po njegovem mnenju za napad s strani iranskega režima.

A. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...