Mineva 30 let, odkar je Slovenijo priznalo večina držav takratne Evropske skupnosti

Datum:

Mineva 30 let, odkar je večina držav takratne Evropske skupnosti priznala Republiko Slovenijo, s čimer je bila na simbolni ravni odprta pot priznanjem ostalih držav in vključitvi v mednarodno skupnost, kar je 22. maja 1992 predvsem potrdil sprejem v Organizacijo združenih narodov (OZN).

Hrvaška in Slovenija sta se vzajemno priznali 26. junija 1991, za tem pa so Slovenijo priznale še posamezne na novo osamosvojene baltske države (Litva, Latvija in Estonija) ter Gruzija, Ukrajina in Belorusija. 19. decembra 1991 je sledila zgodovinska napoved Zvezne republike Nemčije, Švedske in Islandije, ki so istega dne, kot prve zahodnoevropske države, najavile priznanje samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Islandija je bila prva mednarodno priznana država, ki je Slovenijo formalno priznala že 19. decembra 1991.

Uradno priznanje Nemčije je začelo veljati 15. januarja 1992, ko je Slovenijo priznala tudi Evropska skupnost oziroma njene članice ter nekatere druge evropske države vključno s sosedama Avstrijo in Madžarsko, 16. januarja pa jima je sledila še Italija. Naši državi se je tako na simbolni ravni odprla pot k priznanju ostalih držav in vključitvi v mednarodno skupnost.

Vatikan in San Marino sta Slovenijo priznala 13. oziroma 14. januarja 1992. Prve prekomorske države, ki so priznale Slovenijo, so bile 15. januarja Kanada ter Argentina, Avstralija, Čile, Nova Zelandija in Urugvaj 16. januarja. “Danes praznujemo 30 let od priznanja neodvisnosti Republike Slovenije s strani Argentinske republike, Republike Čile in Vzhodne republike Urugvaj. V vseh teh letih smo okrepili prijateljske odnose in sodelovanje na različnih področjih,” so poudarili na slovenski ambasadi v Argentini.

Kasneje so Slovenijo priznale še Rusija, ZDA in Kitajska
Rusija je Slovenijo priznala 14. februarja, 7. aprila 1992 je sledilo priznanje ZDA ter 27. aprila Kitajske. Do avgusta 1992 je Slovenijo priznalo že 92 držav. Prvi tuji državnik, ki je obiskal Slovenijo po priznanju s strani Evropske skupnosti, pa je bil tedanji italijanski predsednik Francesco Cossiga, 17. januarja 1992.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Pričetek dobrodelne akcije “Pomagajmo preživeti in živeti”

Slovenska karitas je na petkovi novinarski konferenci predstavila začetek...

Telekom ob 47 milijonih dobička ne bo izplačeval dividend?

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) nasprotuje predlogu Uprave in...

Ddr. Jaklič poudarja, da je opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon

Potem ko se je Mladina razpisala o obstoju popoldanskega...

Bo policija ustavila nasilneža na Možino, preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...