Mineva 7 let, odkar je Janša v demokratični Sloveniji postal politični zapornik

Datum:

“Hvala vztrajnikom Odbora 2014 in predvsem tebi, Aleš Primc. Resnica je prevladala, ker je imela vaš pogum. Hoteli so nas izbrisati, a smo vstali in obstali. In še vedno stojimo. Močnejši kot kadarkoli,” se je tragičnih dogodkov izpred sedmih let, ko je bil po krivici zaprt, spominjal aktualni premier Janez Janša. 

S temi besedami se je obenem odzval na zapis pomladnega politika in velikega borca za pravice otrok Aleša Primca: “20.6.2014. Dan, ki je razvoj Slovenije zabremzal za skoraj 6 let. Hvala vsem, ki ste zastavili svoje ime, besedo, čas in denar, za pravico in resnico. Hvala, da smo se borili mirno, kulturno in dostojanstveno.” 

Na današnji dan, 20. junija 2014, se je pred sedmimi leti zgodila največja zloraba pravne države za odstranitev političnega konkurenta – Janeza Janše, v zgodovini Slovenije in EU. V ta namen se je ustanovil zdaj že legendarni Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014, ki je zahteval: sprejem takojšnje odločitve Vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni za Janšo, odprava neustavne, nezakonite in nepravične sodbe v zadevi Patria, dejanska vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države.

Prvi dve točki Odbora 2014 sta bili doseženi, zahteve v tretji pa, žal, še vedno niso uresničene. V dobrih treh letih so se pred Vrhovnim sodiščem RS “mirno in dostojanstveno, vendar odločno in nepopustljivo”, vrstili protesti, kjer je na stotine govorcev s svojimi videnji in ugotovitvami opozarjalo na “rabote” globoke države. Slednja še danes zlorablja pravosodje za varovanje “svetega grala” postkomunistične hobotnice.

“Lahko te fizično ločijo od nas, ne morejo pa zapreti naše ljubezni in ne morejo ubiti resnice”

Žena zaprtega Urška Bačovnik Janša je ob slovesu od svojega moža dejala: “Jaz bi sprejela tvoj odhod v zapor, če bi bila to kazen za dejanje, ki si ga storil. In priložnost za obžalovanje. Vem, da bi tudi ti kazen takrat brez besed ponižno sprejel. Nikoli pa ne bom sprejela te sramotne, primitivne, žaljive, predvsem pa krivične obsodbe.” /…/ “Lahko te fizično ločijo od nas, ne morejo pa zapreti naše ljubezni in ne morejo ubiti resnice. Ko sem danes uspavala najina sinova, preden sva odšla, sem razmišljala, kdaj boš to spet storil ti. Janez, zelo kmalu, pravi srce. Radi te imamo, JakobČrtomirNikaŽan in Urška. Hvala vsem, ki nam stojite ob strani.” 

Predsednik vlade Janez Janša je bil v aferi Patria krivično obsojen in zaprt. (Foto: sta)

V petek popoldne je bilo v bližnji vasi pri Dobu ozračje nabito s čustvi. Več tisočglava množica je s prizadetostjo, žalostjo, obupom, jezo in besom doživljala dan D za Janšo in vse nas. Plapolale so slovenske zastave, v nebo so se dvigali transparenti, na katerih se je opozarjalo, da se prvaku SDS dela neizmerno velika krivica. Da je Janša novi Nelson Mandela, da se zapira Rudolfa Maistra sodobnega časa. Da “jugoslovenarji” zapirajo osamosvojitelja. Da je Kučanova Udba odgovorna za krizo v Sloveniji ter da Masleševo sodstvo “tepihuje” Slovenijo.

Janša je bil do leta 2014 že tretjič politično zaprt 

Na plakatih so ljudje zahtevali svobodo za Janšo. Enega od vrhuncev je zborovanje v podporo junaku slovenske osamosvojitve doživelo z govorom Urške Bačovnik Janša, ki je opozorila na v nebo vpijočo krivico, ki se dogaja Janši in njegovi družini ter vsem, ki jim je vsaj malo mar za pravico in resnico. Zgodilo se je namreč tisto, kar se ne bi smelo zgoditi, če bi bila Slovenija res pravna in demokratična država. Prvak opozicije je moral na podlagi politično montirane sodbe rdečega “krivosodja” oditi v zapor na Dob.

Nekdanji predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša. (Foto:)

Janša je še enkrat dokazal, da je velik človek. V petek je z Urško, strankarskimi tovariši in prijatelji dostojanstveno prenašal to neizmerno krivico, svoj ponovni odhod v zapor. Spomnimo: Udba pod vodstvom zadnjega šefa partije Milana Kučana ga je prvič zaprla 31. maja 1988, ker je bil “špica”, ki jo je bilo treba posekati. Do sojenja na Roški poleti 1988 je bil zaprt v vojaškem zaporu sredi Ljubljane. Drugič so ga na podlagi montirane razsodbe vojaškega sodišča t. i. Jugoslovanske ljudske armade aretirali 5. maja 1989, ko so ga odpeljali na prestajanje zaporne kazni na Dob. Tokrat je odhajal v zapor tretjič.

Vse do danes smo priča nezaceljeni rani storjenih krivic  

Vrhovno sodišče pa je novembra lani v senatu, ki so ga sestavljali vrhovni sodnice in sodniki mag. Rudi Štravs kot predsednik ter dr. Mateja Končina Peternel, dr. Ana Božič Penko, Karmen Iglič Stroligo in Tomaž Pavčnik kot člani, v zadevi SDS proti Republiki Sloveniji za plačilo odškodnine v znesku 886.257, 37 evra zaradi škode, ki so jo stranki s svojim odločanjem v procesu Patria, povzročili pravosodni organi, ugodilo reviziji sodbe. Sodba sodišča druge stopnje se je razveljavila in se zadeva vrnila temu sodišču, se pravi Višjemu sodišču v Mariboru.

Predsednik vlade Janez Janša in odvetnik Franci Matoz. (Foto: sta)

Odločitev je bila sprejeta soglasno. “Sedaj bodo morali upoštevati naše argumente!” pa je odločitev vrhovnega sodišča pokomentiral odvetnik stranke SDS Franci Matoz. Po poročanju različnih medijev pa je “11. marca – Mariborsko višje sodišče je ponovno zavrnilo pritožbo SDS, ki je od države zahtevala 886.257 evrov odškodnine z obrestmi zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve v letih 2011 in 2014”.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...