Minister Cigler Kralj predstavil potek cepljenja in številne ukrepe pomoči v 7. protikoronskem zakonu

Datum:

Minister za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci dejal, da cepljenje v socialno varstvenih zavodih poteka v skladu z načrtom. “Tisti, ki niso bili cepljeni, ker so bili v času cepljenja okuženi, bodo cepljeni ob naslednjih sklopih cepljenj,” je poudaril in pojasnil, da bo cepljenje namenjeno bo vsem tistim stanovalcem in zaposlenim, ki so izrazili interes za cepljenje. Po podatkih Ministrstva za zdravje je bilo do sedaj v socialnovarstvenih zavodih s prvo pošiljko cepiva proti virusu SARS-CoV-2, cepljenih 1.848 zaposlenih in 8.116 uporabnikov.

                   

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci uvodoma sporočil, da so v ponedeljek ob 17.531 hitrih in 5966 PCR testih potrdili 2501 okužbo z novim koronavirusom, delež pozitivnih PCR testov je znašal 28,16 odstotka, med hitrimi testi pa 4,7 odstotka. Iz domov poročajo, da se je včeraj na novo okužilo 51 stanovalcev in 30 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih se je včeraj na novo okužilo 14 stanovalcev in en zaposlen.

V ponedeljek je bilo v bolnišnice na novo sprejetih 112 pacientov, odpuščenih je bilo 108 oseb. Skupno število covid-19 pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je znašalo 1193, 16 manj kot dan prej. Na intenzivni negi se je včeraj zdravilo 188 oseb, šest manj kot dan prej. V UKC Ljubljana se trenutno zdravi 333 covid-19 pacientov, od tega 54 na intenzivni, od tega 50 na covid oddelkih in štirje na Ginekološki kliniki. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 20 oseb, v DSO še deset, skupaj 30.

Foto: Vlada RS

Vlada glede na trenutno situacijo kot luč na koncu tunela vidi rešitev v čim večji precepljenosti, kar bi lahko zmanjšalo število okužb in smrti v socialno varstvenih zavodih. “Cepljenje poteka skladno z načrtom NIJZ in ministrstva za zdravje. Izvedena sta bila dva sklopa cepljenj, v DSO in v VDC ter centrih za usposabljanje. Tisti, ki niso bili cepljeni (ker so bili v času cepljenja okuženi), bodo cepljeni ob naslednjih sklopih cepljenj,” je poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo do sedaj v socialnovarstvenih zavodih s prvo pošiljko cepiva proti virusu SARS-CoV-2, cepljenih 1.848 zaposlenih in 8.116 uporabnikov.

Na voljo bodo odmerki cepiva za vse tiste, ki so v DSO izrazili interes
Te dni bodo izvajalci socialnovarstvenih zavodov prejeli še 2199 odmerkov cepiva, za prvi odmerek pri stanovalcih in zaposlenih, ki so izkazali interes za cepljenje in 701 odmerkov cepiva za VDC – institucionalno varstvo. Število stanovalcev in zaposlenih, ki so okuženi oziroma so preboleli covid-19 je 10.036 stanovalcev (od skupno 18.700) ter 3.789 zaposlenih (od skupno 9.108). “Stanje v DSO Sežana in DSO Ajdovščina sta primera, kjer je prišlo do večjih okužb zaradi asimptomatske okužbe stanovalcev. Zato so pri odkrivanju okuženih stanovalcih in zaposlenih pomembna redna testiranja, ki so sedaj ustaljena praksa,” je še pojasnil Cigler Kralj.

Foto: STA

Na vladi so 31. decembra sprejeli uredbo, s katerim bodo razširili krog izvajalcev socialno varstvenih storitev, pri katerih se bo izvajalo hitro testiranje. V nov krog izvajalcev so tako vključili vse tiste, ki omogočajo pomoč na domu, Centrih za socialno delo in za izvajalce socialnovarstvenih programov. Obiski v domovih se izvajajo v skladu z navodili Ministrstva za zdravje potekajo osebno in preko videokonferenc, kar pa je odvisno od situacije v domovih. Ministrstvo spodbuja izvajalce, da v čim večji možni meri organizirajo varne obiske, saj osebni stiki bistveno pripomorejo k boljšemu počutju stanovalcev.

Na voljo bo solidarnostni dodatek različnim ranljivim skupinam
V nadaljevanju je minister Cigler Kralj še predstavil nabor ukrepov PKP7 na področju sociale. To so predvsem ukrepi, ki so namenjeni ohranjanju delovnih mest in spodbujanju zaposlovanja mladih, celostni skrbi starejši in krepitvi socialne varnosti družin in posameznikov. “Uvajamo solidarnostni dodatek osebam z nižjimi pokojninami, širimo krog upravičencev do dodatka za delo v sivih in rdečih conah. Uvajamo tudi enkratni solidarnostni dodatek v višini 50  eur za vse otroke, povečan dodatek za velike družine, višji dodatek za nego otroka, enkratni solidarnostni dodatek za novorojence,” je pojasnil.

Foto: Pixabay

Vezano na ukrep, ki je veleval, da se morajo upokojiti vsi tisti, ki izpolnjujejo pogoje, je minister pojasnil, da bodo tisti, ki so na svojem delovnem mestu nepogrešljivi za delodajalca, po novem lahko ostali v delovnem razmerju, če s tem tudi soglaša delodajalec. “Ključen je obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem,” je še poudaril Cigler Kralj.

Na mejah države je pričel veljati spremenjen odlok vstopa v državo
Z novim odlokom je vlada razširila nabor izjem, ki omogočajo vstop iz rdeče države, brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa PCR. Hkrati pa je na petih mejnih prehodih, na zunanji schengenski meji in na letališču Jožeta Pučnika uvedena tudi možnost testiranja s hitrim antigenskim testom. Vstop v Slovenijo brez karantene je dovoljen osebam z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je bil opravljen v državah članic Evropske unije, oziroma schengenskega območja. “Vstop brez karantene si lahko zagotovijo tudi vsi tisti, ki spadajo med dvanajst že opredeljenih izjem ali pa tisti, ki bodo opravili negativen hitri antigenski test na zunanji schengenski meji,” je pojasnil namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak (Foto: STA)

Osebe, ki bodo želele vstopiti iz rdečih držav v Slovenijo in nimajo potrdila o negativnem PCR testu in ne spadajo med opredeljene izjeme, morajo vstopiti v Slovenijo na mejnem prehodu, kjer je zagotovljeno testiranje s hitrim antigenskim testom. Na voljo imajo vstop na mejnem prehodu Obrežje, Metlika, Gruškovje, Središče ob Dravi, Jelšane in mejni prehod na letališču Jožeta Pučnika. Tisti, ki bodo opravili negativen test, bodo lahko vstopili v državo brez napotitve v karanteno.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...