Minister Koritnik: Delovanje aplikacije bo temeljilo na načinu obveščanja, ne sledenja

Datum:

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na včerajšnji vladni novinarski konferenci povzel dogajanje, vezano na pripravo aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi. Ministrstvo za javno upravo je v četrtek izbralo ponudnika za prilagoditev nemškega modela aplikacije za slovensko uporabo. “Uporaba aplikacije bo prostovoljna,” je poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik in nadaljeval, “delovanje bo temeljilo na načinu obveščanja (bluetooth) in ne na sistemu GPS, zato ne bo možno pridobivati geolokacijskih podatkov in s tem izvajati sledenja.”

Namen aplikacije je opozorilo, da smo bili v zadnjih 14 dneh v bližini nekoga s potrjenim virusom covid-19. Takšna oseba bo ta podatek v aparat vnesla na osnovi kode, ki jo bo dodelil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med seboj samodejno izmenjala naključno šifrirani kodi. Ti kodi telefonoma sporočata le, da sta se dve osebi srečali, za koliko časa in kakšna je bila razdalja med njima. Ne razkrijeta niti imena niti lokacije srečanja. Po preteku omenjenega obdobja se podatki samodejno izbrišejo.

Že ta teden bo delovna skupina lahko opravila testiranje aplikacije in uporabniške izkušnje različice za Android. Aplikacija uporablja odprto kodo, ki je njena prednost, saj bo slovenski državljan svojo aplikacijo lahko uporabil tudi pri stikih na Hrvaškem. Celostno grafično podobo aplikacije, njeno ime in logotip, pa tudi navodila za ravnanje, bodo predstavili v četrtek. Najpozneje 31. julija bo aplikacija posredovana v objavo v spletni trgovini App Store in Google Play. Nato morata pred objavo aplikacije tako Google kot Apple opraviti svoje tehnične in varnostne preglede.

Tako bo aplikacija v obeh trgovinah na voljo za prenos sredi avgusta.

V primeru hipnega poslabšanja epidemiološke slike v Evropi in svetu v jesenskih in zimskih mesecih pa bo vlada pripravljena tudi na možnost tehnične zagotovitve uvedbe obveznega vnosa kode v aplikacijo za vse tiste, ki jim bo odrejena karantena ali bodo potrjeno pozitivni na virus.

Vlada z uvedbo aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi uvaja dodatni samozaščitni ukrep in ne nadomešča ostalih, fizične distance, higiene rok in kašlja, izogibanja množičnim dogodkom in nošenja mask, je poudaril minister.

Moje Posavje

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...