Minister rešuje čakalne vrste v zdravstvu: NIJZ bo že prihodnji teden pričel klicati čakajoče bolnike

Datum:

V okviru nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za leti 2021 in 2022 so izbrali 62 ponudnikov, pogodbo pa jih je podpisalo 57, je v izjavi medijem povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Klicni center NIJZ bo v prihodnjem tednu začel klicati bolnike s seznama čakajočih. Minister Poklukar je hkrati vse necepljene pozval k čimprejšnjemu cepljenju. 

Ministrstvo za zdravje je pričelo z izvajanjem skrajševanja čakalnih vrst, v okviru nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za leti 2021 in 2022 pa je pogodbo podpisalo 57 ponudnikov zdravstvenih storitev. Dva izvajalca sta od pogodbe odstopila, Poklukar pa pričakuje, da bodo v začetku naslednjega tedna prejeli podpisane pogodbe še treh izvajalcev.

NIJZ bo že prihodnji teden pričel klicati najdlje čakajoče bolnike
V primeru, da covidne bolnišnice ne bi uspele realizirati programa, bo po treh mesecih izveden pregled stanja in prestrukturiranje k izvajalcem, ki imajo proste kapacitete,” je pojasnil Poklukar. S prihodnjim tednom se po ministrovi napovedi začenja intenzivna implementacija razpisa. Klicni center Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo tako v naslednjem tednu začel klicati osebe s seznama čakajočih bolnikov, ki so 23. julija letos nedopustno dolgo čakali na izbrano zdravstveno storitev. Posameznika bodo po Poklukarjevih besedah seznanili z možnostjo izvedbe zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti tako, da mu bodo ponudili točen termin operacije ali druge zdravstvene storitve na katero čaka, predvidoma že v oktobru oziroma ves čas trajanja razpisa. “Bolnik ima možnost, da se za to ne odloči, kar pomeni, da se za njega nič ne spremeni in bo še naprej ostal na seznamu čakajočih bolnikov pri izvajalcu, pri katerem že sedaj čaka na izvedbo zdravstvene storitve,” je pojasnil Poklukar.

Na razpis so se skladno z zakonom o nujnih ukrepih v zdravstvu lahko prijavili tako javni zavodi kot koncesionarji in čisti zasebniki, piše STA. So pa pri izboru imeli prednost javni izvajalci, sledili so koncesionarji, najnižje na prednostni lestvici pa so bili zasebniki. Za izvedbo storitev so zagotovljena sredstva v višini 65 milijonov evrov. Razpisanih je bilo 20.018 storitev, glede na odziv pa je bilo izbranih 18.963 storitev. Med njimi operacija hrbtenice – spondilodeza, operacija krčnih žil, posegi na mandljih pri odrasli v splošni anesteziji, druge ortopedske operacije gležnja in stopala, endoskopske operacije obnosnih votlin v splošni anesteziji, endoproteza kolena in drugi posegi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...