Minister Šircelj: Celotni postopek reševanja Sberbank izveden profesionalno in hitro – v dveh dneh in nočeh!

Datum:

Sberbank v Sloveniji je kupila NLB, stranke pa lahko dostopajo do svojega denarja in bančnih storitev. Poleg tega se ohranjajo tudi vsi poslovni odnosi tako varčevalcev kot kreditojemalcev. Minister za finance Andrej Šircelj je povedal, da je bil celotni postopek izveden profesionalno in hitro, v dveh dneh in nočeh. Stabilnost in varnost finančnega sistema sta zagotovljeni. “Hvala Banki Slovenije, Evropski centralni banki, Enotnemu odboru za reševanje in Evropski komisiji,” se je ob tem zahvalil minister.

                   

EU je zaradi vojaškega napada Rusije na Ukrajino sprejela sankcije, ki so v veliki meri usmerjene na finančno področje in vplivajo tudi na bančni sistem. Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje sta odločila, da bančna skupina Sberbank Europa AG s sedežem na Dunaju preneha s poslovanjem. Iz Banke Slovenije so tudi uradno potrdili, da je Sberbank Slovenija sedaj v lasti NLB, delnice so bile že prenesene. S tem likvidnost Sberbank Slovenija zagotavlja NLB, kar tudi pomeni, da jamstvena shema ne bo uveljavljena. Na Banki Slovenije so tudi poudarili, da se ohranjajo vsi poslovni odnosi – tako za varčevalce kot za tiste, ki imate kredite. Do prenosa računov še ni prišlo, ker je to v informacijskem smislu nemogoče. To sicer ne bo predstavljalo nobenega problema, ker naša največja bančna skupina zagotavlja likvidnost Sberbanke. Minister za finance Andrej Šircelj je povedal, da je bil celotni postopek izveden profesionalno in hitro, v dveh dneh in nočeh ter poudaril, da sta stabilnost in varnost finančnega sistema zagotovljeni.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je danes komitente banke Sberbank v Sloveniji pozdravil v skupini NLB. “Nobenih razlogov ni več za kakršno koli skrb, nobenih razlogov za odpiranje računov pri drugih bankah ali prenašanje premoženja na druge banke,” je zatrdil v izjavi za medije. Dostop do denarja teh strank je znova neoviran,” so njegove besede zapisale Finance. NLB bo najprej spremenila ime doslej ruske banke, nato pa banko postopoma integrirala v NLB. Šele ob koncu tega postopka bodo bančni računi preneseni na NLB. “Denarja bomo dali, koliko bo potrebno, a smo prepričani, da od danes ne bo več navala,” je sporočil Brodnjak. Izključitev Sberbanke d. d. s strani Banke Slovenije z dne 28. 2. 2022 je prenehala veljati. Sperbank ponovno posluje v sistemih TARGET2 in plačilnem sistemu BIPS tako kot pred začasno izključitvijo, je sporočila Vlada RS.

“NLB normalno posluje z dodatnimi 12 podružnicami in 400 zaposlenimi – Sberbank v Sloveniji ni več. Sankcije delujejo – kupnina je zamrznjena. Varčevalci in podjetja niso izgubili niti evra, brez angažiranja davkoplačevalskega denarja,” je še zapisal minister Šircelj.

Po poročanju STA se tudi za zaposlene v Sberbank ne spreminja nič, danes se normalno vračajo na delovna mesta. Uprava Sberbank zaenkrat uživa zaupanje NLB, takojšnji posegi v upravo tako niso predvideni. Bo pa NLB, kakor hitro bo mogoče, prek skupščine imenovala nov nadzorni svet Sberbank. S priključitvijo Sberbank k NLB bo sicer NLB znova postala vodilna banka v Sloveniji glede na bilančno vsoto. Ob tem je  predsednik uprave NLB izrazil ponos, da je NLB včasih sama potrebovala reševanje, danes pa nastopa v vlogi tistega, ki rešuje.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko hrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...

[Video] Tujec brezsramno divjal po poti, namenjani reševalcem

“Kako moraš početi kaj takega?” To se sprašujejo mnogi...