Minister Tonin v pismu direktorju STA: V dobro novinarjev in zaposlenih vas pozivam k posredovanju zahtevane dokumentacije in da ponudite svoj odstop!

Datum:

Minister za obrambo Matej Tonin se je odzval na dogajanje, ki vlada med Slovensko tiskovno agencijo – STA in Uradom za vladno komuniciranje – Ukomom. Veselinovič se je na Tonina obrnil z dopisom, s katerim pojasnjuje trenutno situacijo v STA, Tonin pa mu je obrazložil, da trenutno situacijo na STA in v odnosu do Vlade in Ukoma zelo dobro pozna in meni, da bi moral Veselinovič predati zahtevano dokumentacijo in ne imeti lastnih zaposlenih za talce. “Nesprejemljivo se mi zdi, da zaradi vašega onemogočanja nadzora nad porabo proračunskih sredstev ogrožate prihodnost delovanja STA in pri tem za talce jemljete predvsem zaposlene v agenciji,” je bil jasen Tonin, ki je Veselinoviča pozval k predaji dokumentacije Ukomu in odstopu s položaja direktorja.

Kot navaja minister za obrambo Matej Tonin se je direktor STA Bojan Veselinovič nanj obrnil z dopisom, v katerem mu je predstavil situacijo v Slovenski tiskovni agenciji. “Kot član vlade sem z razmerami v STA dobro seznanjen, saj je direktor Urada Vlade RS za komuniciranje – UKOM,  Uroš Urbanija stanje na sejah vlade večkrat podrobno predstavil,” mu je pojasnil.

Poudarja, da sam zelo ceni delo novinarjev na STA ter jih ceni in podpira in je iz tega razloga zaskrbljen zaradi njihove negotove usode. “V prihajajočih mesecih bi STA lahko postala insolventna in nezmožna plačevanja svojih obveznosti, kar bi pomenilo, da novinarji ne bi dobili plačila za svoje delo,” se zaveda Tonin. V nadaljevanju pa tako pojasni, da do te situacije ne bi prišlo, če bi se direktor STA Veselinovič držal svojih obveznosti in imel zaposlene za svoje talce.

Direktor STA, Bojan Veselinovič (Foto: STA)

Na Ministrstvu za obrambo so s STA sklenili posebno pogodbo, ki omogoča njihovo nadaljnje sodelovanje, enako sta po njegovih informacijah storili tudi drugi dve ministrstvi iz kvote Nove Slovenije. “To je dokaz, da nam za usodo novinarjev ni vseeno,” pojasnjuje in po drugi strani ne razume njegovega brezkompromisnega vztrajanja na stališču, da UKOM ni predstavnik ustanovitelja in da za to potrebuje posebno pooblastilo. “STA je v preteklosti vedno sklepal redne letne pogodbe o upravljanju javne službe z UKOM kot predstavnikom ustanovitelja in za ta namen ni bilo zahtevano nobeno posebno pooblastilo Vlade Republike Slovenije,” je kritičen do trditev Veselinoviča.

Foto: STA

Tonin je prepričan, da ima UKOM po določilih sklenjenih pogodb vse pravice in dolžnosti do vpogleda v poslovanje STA, prav tako lahko zahteva vso dokumentacijo s področja delovanje STA. Nenazadnje je dolžnost UKOM-a spremljanje zakonitosti in transparentnosti porabe davkoplačevalskega denarja, saj za izvajanje javne službe STA mesečno namenja znatna proračunska sredstva. “Vlada Republike Slovenije je večkrat javno pojasnila, da je UKOM pooblaščeni predstavnik ustanovitelja,” je pojasnil Tonin. Kot pa smo bili priča objavam v javnosti pa Veselinovič zahtevane dokumentacije še vedno ni predal, kljub mnogim pozivom.

Tonin poziva Veselinoviča k predaji dokumentacije in odstopu v dobro zaposlenih
Tokrat ga k predaji dokumentacije poziva Tonin osebno: “Iz tega naslova vas ponovno pozivam, da v dobro novinarjev in vseh zaposlenih na STA ter v dobro prihodnosti agencije, UKOM-u nemudoma posredujete zahtevano dokumentacijo.” Tonin tudi meni, da so se odnosi med STA, Vlado RS in UKOM-om v preteklih mesecih tako skrhali, da bi moral v dobro agencije Veselinovič ponuditi svoj odstop. “Nesprejemljivo se mi zdi, da zaradi vašega onemogočanja nadzora nad porabo proračunskih sredstev ogrožate prihodnost delovanja STA in pri tem za talce jemljete predvsem zaposlene v agenciji,” je bil jasen.

Spodaj objavljamo pismo Tonina Veselinoviču v celoti.

Spoštovani,

z dopisom ste se dne 31. marca 2021 obrnili name s predstavitvijo situacije v Slovenski tiskovni agenciji (v nadaljevanju: STA). Kot član vlade sem z razmerami v STA dobro seznanjen, saj je direktor Urada Vlade RS za komuniciranje (v nadaljevanju: UKOM) mag. Uroš Urbanija stanje na sejah vlade večkrat podrobno predstavil. Delo novinarjev STA cenim in podpiram, zato sem zaskrbljen zaradi njihove negotove usode. V prihajajočih mesecih bi STA lahko postala insolventna in nezmožna plačevanja svojih obveznosti, kar bi pomenilo, da novinarji ne bi dobili plačila za svoje delo.

Na Ministrstvu za obrambo smo s STA sklenili posebno pogodbo, ki omogoča naše nadaljnje sodelovanje, enako sta po mojih informacijah storili tudi drugi dve ministrstvi iz kvote Nove Slovenije. To je dokaz, da nam za usodo novinarjev ni vseeno. Prav zato ne razumem vašega brezkompromisnega vztrajanja na stališču, spoštovani direktor Veselinovič, da UKOM ni predstavnik ustanovitelja in da za to potrebuje posebno pooblastilo. STA je v preteklosti vedno sklepal redne letne pogodbe o upravljanju javne službe z UKOM kot predstavnikom ustanovitelja in za ta namen ni bilo zahtevano nobeno posebno pooblastilo Vlade Republike Slovenije. Po določilih sklenjenih pogodb ima UKOM vse pravice in dolžnosti do vpogleda v poslovanje STA, prav tako lahko zahteva vso dokumentacijo s področja delovanje STA. Nenazadnje je dolžnost UKOM-a spremljanje zakonitosti in transparentnosti porabe davkoplačevalskega denarja, saj za izvajanje javne službe STA mesečno namenja znatna proračunska sredstva. Vlada Republike Slovenije je večkrat javno pojasnila, da je UKOM pooblaščeni predstavnik ustanovitelja.

Iz tega naslova vas ponovno pozivam, da v dobro novinarjev in vseh zaposlenih na STA ter v dobro prihodnosti agencije, UKOM-u nemudoma posredujete zahtevano dokumentacijo. Menim, da so se odnosi med vami, spoštovani direktor Veselinovič, Vlado RS in UKOM v preteklih mesecih tako skrhali, da bi morali v dobro agencije ponuditi svoj odstop. Nesprejemljivo se mi zdi, da zaradi vašega onemogočanja nadzora nad porabo proračunskih sredstev ogrožate prihodnost delovanja STA in pri tem za talce jemljete predvsem zaposlene v agenciji.

S spoštovanjem,

mag. Matej Tonin

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki