Ministrstvo napoveduje ukrepe, Makovec Brenčičeva o svoji kompetentnosti noče govoriti

Datum:

Ministrstvo za izobraževanje je Univerzo v Ljubljani pozvalo, naj pripravi vsa potrebna poročila in podatke o dodatkih za stalno pripravljenost, ki so jih izplačevale fakultete. Ministrstvo načrtuje ukrepe, je danes povedala ministrica Maja Makovec Brenčič, ki pa je sporne dodatke tudi sama prejemala. 

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je pred današnjo sejo vlade govorila o vzpostavljanju nadzora in sprejemanju potrebnih ukrepov ministrstva. Sporne dodatne za stalno pripravljenost je sicer v času, ko je bila zaposlena na Ekonomski fakulteti UL, prejemala tudi sama. Po njenih besedah je dodatek pripravljena vrniti v višini, kot to nalaga odločba inšpektorata za javni sektor – to je za zadnjih 10 mesecev prejemanja. Dodala je še, da pa je pripravljena – če bo treba – vračati celoten znesek, poroča STA.

Ministrica je od leta 2009 do 2013 iz naslova dodatka za stalno pripravljenost prejela 26.094 evrov bruto, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Na vprašanje, ali lahko zaradi prejemanja dodatka funkcijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport opravlja kompetentno, pa ni neposredno odgovorila.

Pobudo za inšpekcijski nadzor je podalo ministrstvo
Inšpektorat je izplačilo dodatka sicer začel preverjati na pobudo ministrstva za izobraževanje. Pobudo so podali, ko so v postopku izdaje soglasja k letnemu poročilu Univerze v Ljubljani januarja lani zasledili podatek o izplačilu dodatka za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah članicah in univerzo pozvali k dodatnim pojasnilom. Ker ta niso bila dovolj jasna, so vložili pobudo pri inšpektoratu, pojasnjujejo v sporočilu za javnost.

Uredba zahteva vračilo nenamenskih sredstev v proračun
Kot so navedli, so zdaj univerzo v skladu z uredbo o javnem financiranju visokošolskih zavodov tudi pozvali k posredovanju podatkov v zvezi z izplačilom dodatkov za stalno pripravljenost in poročanju glede ukrepov.

Omenjena uredba po navedbah ministrstva določa, da v kolikor ministrstvo ugotovi, da so bila sredstva porabljena nenamensko, jih mora prejemnik vrniti v proračun.

“Glede na to, da so nekatere ugotovitve iz nadzora še predmet pravne presoje, bo ministrstvo sprejelo ukrepe v skladu z veljavno zakonodajo z vidika zagotavljanja namenske rabe oziroma vračila nenamensko porabljenih dodeljenih sredstev, upoštevaje rezultate te presoje in podatkov, ki jih mora posredovati Univerza v Ljubljani,” so zapisali na ministrstvu.

Stolček se maje … Bosta odletela?
V zadnjem času se sicer vrstijo pozivi k odstopu zaradi izplačil dodatka za stalno pripravljenost, ki so ga po ugotovitvah inšpektorata izplačevale nekatere fakultete. K temu sta bila z več strani med drugim že pozvana Dušan Mramor, finančni minister, in Makovec Brenčičeva.

A. D., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

Grims: Nobenega migracijskega pakta ne potrebujemo, potrebujemo drastično spremembo v Bruslju

Evropski parlament je v tem tednu sprejel migracijski pakt,...

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...