Pahor predlagal dve imeni za viceguvernerja Banke Slovenije

Datum:

Borut Pahor je državnemu zboru  naznanil svoja favorita za viceguvernerja Banke Slovenije. Predlagal je Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca. Po opravljenih pogovorih z vodji poslanskih skupin ocenjuje, da kandidata izpolnjujeta visoke strokovne kriterije in uživata potrebno podporo.

Pahor ocenjuje, da oba kandidata izpolnjujeta visoke strokovne kriterije in imata potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije, sporočajo iz njegovega kabineta. Po pogovorih z vodji poslanskih skupin v torek in sredo je predsednik republike ugotovil tudi, da oba kandidata uživata potrebno podporo poslancev, poroča STA. Za izvolitev v svet Banke Slovenije potrebujeta 46 glasov.

Položaj trenutno zasedata Darko Bohnec in Stanislava Zadravec Caprirolo; zanj pa se je potegovalo 16 kandidatov. Po Pahorjevih pogovorih s poslanskimi skupinami ni bilo moč razbrati, kdo je njihov favorit. Jasno je bilo le to, da sedanjima viceguvernerjema v poslanskih klopeh niso naklonjeni.

V svetu Banke Slovenije poleg guvernerja Boštjana Jazbeca in Bohneca ter Zadravec Caprirolove sedita še Mejra Festić in Irena Vodopivec Jean. Slednja je septembra lani nadomestila nekdanjega viceguvernerja in namestnika guvernerja Janeza Fabijana, ki mu je za uspeh pri vnovični kandidaturi –predvsem zaradi očitkov, da je bil preveč vpet v dogajanje v bančnem sistemu v zadnjih letih – zmanjkal en poslanski glas.

A. D., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Dr. Potočnik: Nastop ministrice je pokazal, da je Ministrstvo za zdravje čoln brez krmarja

Slovenija je po besedah zdravnika dr. Federica V. Potočnika...

Korupcija je tam doma, kjer ne bi smela biti. Na preveč naslovih!?

Korupcija v pravnem smislu pomeni zlorabo zaupanega položaja v...

[Video] Kje konča “humanitarna pomoč” UNRWA, ki jo podpira tudi Lenarčič

Aktualna leva oblast še vedno vztraja pri financiranju agencije...