Miniter Hojs odgovarja Sindikatu policistov Slovenije: Neustrezne maske, ki jih je priskrbelo prejšnje vodstvo policije, bomo zamenjali z ustreznimi

Datum:

Maske policistom niso bile dodeljene iz nabav v zadnjih dneh. Če so res neustrezne jim bomo zagotovili ustrezne! Sindikat SPS pa naj se za neustreznost “zahvali” bivšemu vodstvu policije in ministrstva! Vse kar so prejeli v uporabo je bilo dodeljeno iz obstoječih zalog policije,” se je minister za notranje zadeve Aleš Hojs odzval na poziv Sindikata policistov Slovenije, da imajo policisti neustrezne maske.

                   

Sindikat policistov Slovenije je na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in v. d. direktorja Policije Antona Travnerja naslovil zahtevo za takojšen umik dobavljenih zaščitnih mask, ker da niso ustrezne. Minister jim je že odgovoril, naj se za neustreznost zaščitne opreme zahvalijo nekdanjemu vodstvu policije in ministrstva.

Policijske enote so v preteklih dneh prejele v uporabo zaščitne maske proizvajalca VWR z oznako produkta 113-0713, pri katerih se že na prvi pogled poraja sum glede učinkovitosti in ustreznosti zaradi prosojnosti materiala, so sporočili iz sindikata.

Gre za neustrezne maske
Po preverjanju opreme so ugotovili, da ne gre za zaščitne, pač pa za higienske maske, ki so namenjene rabi v prehrambeni in trgovski industriji za zaposlene, ki so v stiku s hrano. Prav tako niso opremljene z ustreznimi certifikati glede propustnosti materiala, kot to velja za kirurške in respiratorne maske, poroča STA. Pri tem se sklicujejo na zapis Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke, da je omenjena vrsta mask namenjena za nemedicinske namene.

Sindikat zato ministra in vodstvo policije poziva, naj iz uporabe nemudoma izločijo vse neustrezne higienske maske (tako tipa 113-0713 proizvajalca VWR kot tudi morebitnih drugih) ter jih nadomestijo z zaščitnimi maskami, ki so certificirane za preprečevanje okužb skladno s priporočili stroke.

Maske bodo zamenjali z ustreznimi
Notranji minister Aleš Hojs se je na zapis policijskega sindikata odzval na družbenem omrežju Twitter in zagotovil, da bo policistom zagotovil ustrezno zaščitno opremo, če se bodo zdajšnje maske izkazale za neustrezne. Kot je dodal, maske policistom niso bile dodeljene iz nabav v zadnjih dneh.

Zanje je okrivil nekdanje vodstvo policije in pristojnega resorja. “Za neustreznost naj se ‘zahvalijo’ bivšemu vodstvu policije in ministrstva. Vse, kar so prejeli v uporabo, je bilo dodeljeno iz obstoječih zalog,” je zapisal minister, ki je na današnjo velikonočno nedeljo obiskal policiste na južni meji ter se prepričal, da so tamkajšnji mejni prehodi za obmejni promet vzorno zaprti, ljudje pa upoštevajo omejitve gibanja. Nato je na Trdinovem vrhu pozdravil še pripadnike Slovenske vojske.

V naslednjem tvitu je nato Hojs dodal, da ga pritožbe Sindikat policistov Slovenije glede ustreznosti mask spominjajo na njihove pritožbe pred leti, ko naj bi policistom ne zagotovili osebnih neprebojnih jopičev. “Ko sta jim država in policija jopiče zagotovili, so se začeli pritoževati, da so pretežki za nošenje,” je še dodal.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

Zaradi poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se je...