Kataklizma v Španiji: Strokovnjaki svarijo socialistično vlado pred sproščanjem ukrepov, kar bi ponovno pospešilo širjenje novega koronavirusa!

Datum:

Do nedelje so v Španiji zabeležili že 166.019 primerov okužb z novim koronavirusom, ki je tam terjal že 16.972 smrtnih žrtev. Epidemija se je nekoliko umirila, zato španska vlada že načrtuje sproščanje nekaterih ukrepov, določena podjetja pa se pripravljajo na ponovno odprtje, kar pa skrbi številne znanstvenike. Ti menijo, da bi morali biti trenutni strogi ukrepi podaljšani. Španijo je sicer tokrat prizadela najhujša gospodarska kriza vse od državljanske vojne v 30. letih, od sredine marca pa je bilo izgubljenih že 900 tisoč delovnih mest.

V Španiji je prvič po treh dneh ponovno naraslo število umrlih po okužbi z novim koronavirusom v obdobju 24 ur. Ministrstvo za zdravje je poročalo, da je umrlo 619 ljudi, skupno število smrtnih žrtev v državi tako znaša 16.972. Število primerov okužb se je v primerjavi s prejšnjim poročanjem do nedelje povzpelo za 2,6 odstotka na 166.019 primerov.

K umirjanju epidemije v Španiji so pripomogli strogi ukrepi in tako je bilo v soboto dnevno število umrlih najnižje v zadnjih 19 dneh, število novih primerov pa je bilo v primerjavi s tednom prej nižje za polovico, navaja The Jerusalem Post.

Dnevno število primerov okužb, umrlih in ozdravelih v Španiji (Vir: rtve)

Špance skrbi sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa
Mnogi so zdaj zaskrbljeni ob napovedi sproščanja ukrepov, ki so v veljavi od 27. marca. Minister za socialno varnost Jose Luis Escriva namreč meni, da bodo zdaj zadoščali tudi manj strogi ukrepi. Za La Sexta TV je tako v soboto povedal: “Kar smo videli v zadnjih dneh, je rezultat ukrepov, ki so trajali od 17. marca in od 27. marca.” Nekatera podjetja se zdaj pripravljajo na ponovno odprtje s ponedeljkom.

Podpredsednik Evropske centralne banke Luis de Guindos je sicer za La Vanguardia komentiral, da bo Španija zaradi pandemije bolj prizadeta, kot ostale evropske države: “Govorimo o najslabši gospodarski situaciji od državljanske vojne med leti 1936 in 1939.” Od sredine marca je bilo v državi izgubljenih že 900 tisoč delovnih mest.

Tudi ministrica za industrijo Maria Reyes Maroto meni, da si bo turistični sektor težko opomogel. Po njenem mnenju bi lahko bila ključna povrnitev zaupanja v Španijo kot varno destinacijo, pri čemer bi obdržali ukrepe, kot so umivanje rok in socialno distanciranje, in sicer tudi na plažah. “Ti vzorci bodo v naših dnevnih življenjih nekaj časa, ne morete narediti koraka nazaj,” je še povedala za El Pais.

Mimo zaprtih restavracij na Majorki se v teh dneh sprehajajo race (Foto: epa)

Španska socialistična vlada ignorira nasvete znanstvenikov
Do ravnanja španske vlade je bil kritičen katalonski predsednik vlade Quim Torra, ki je na Twitterju opozoril, da vlada ignorira nasvete znanstvenikov, ki zagovarjajo popolno osamitev.

Kot je še napovedal, bodo ne glede na ravnanje španske socialistične vlade Pedra Sancheza regionalne oblasti storile vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo svoje prebivalce.

Tudi strokovnjak za epidemije s Univerze v Barceloni Antoni Trilla je v četrtek povedal, da bi morali biti strogi ukrepi podaljšani.

Španija se sicer po številu smrtnih žrtev novega koronavirusa uvršča na tretje mesto in sicer za Združene države Amerike in Italijo.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...